Salut, in randurile care urmeaza este povestea lui Dan (Dan a ales sa isi impartaseasca drumul de la jurnalist la programator, dar a preferat sa ramana anonim). Acest articol este primul dintr-o serie de articole ce au ca scop sa ne arate ca programarea se poate invatata fara a avea studii de specialitate. Pentru a nu altera mesajul pe care a vrut sa il transmita Dan am ales sa nu inervin asupra textului. Va las sa va delectati cu povestea lui. 🙂
Ce faci acum?
Acum lucrez ca freelancer, web developer. Freelancer, in sensul ca lucrez full time dar de acasa si nu am grija proiectelor…daca vin proiecte sau daca nu. Tehnologii folosite: Laravel, HTML, CSS, JS, JQUERY, PHP, MySql si cam atat. Photoshop-ul este util pentru web developeri (mai ales pentru front-end). M-am jucat si cu angular, react etc dar am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa folosesti un scripete ca sa scoti un mar dintr-o caldare 🙂
Ce faceai inainte de a lucra ca programator?
Inainte lucram ca jurnalist si eram platit prost, nu imi statea in caracter sa-mi bag nasul peste tot si nu eram destul de intepat pt asta, in plus ca salariul era dezastruos. Aveam ceva cunostinte de html ( minime ) …am decis sa ma mut la Bucuresti, sa-mi iau un job temporar, sa fac cursuri ( In Galati nu erau acum 3 ani ) si cam asta a fost… Am stat in camin, am lucrat pe la niste job-uri gen call-center vreo 2 ani in timp ce rupeam tutorialele si acasa si la birou cand aveam ture de noapte…prin noiembrie 2014 mi-am luat primul job ca front-end developer ( CSS si atat ) am capatat un pic de incredere si mi-am dat demisia ca sa lucrez cu un tip pentru care oricum lucram la proiecte gen 50 de dolari pe freelancer.com iar in curand fac un an de cand lucrez asa.
Care au fost impedimentele in procesul de invata programare?
Cel mai mare impediment pentru cineva care vine din alt domeniu cred ca este complexul de-a nu fi facut o facultate in domeniu. Cei care ies din facultati, ies cu un boost de incredere pentru ca deja sunt “programatori” in teorie. In schimb ce unii care termina un curs nu vor sti niciodata cand devin programatori 🙂 Vor fi multa vreme la stadiul de “mai am de invatat…”, pana cand lucreaza intr-un colectiv si reusesc sa faca o comparatie reala intre ce stiu ei si ce stiu ceilalti care lucreaza full-time in domeniu. Eu m-am dus atat la interviu cat si la prima zi de lucru foarte complexat cand m-am angajat ca front-end pentru ca dupa o luna sa nu mai am nimic nou de invatat acolo.
Primii bani i-am facut pe freelancer.com, 30$ pt un proiect la care am lucrat vreo 3 zile… acum lucrez pentru tipul respectiv si cred ca o sa continuam colaborarea multa vreme.
Ce sfaturi ai pentru o persoana care incepe astazi sa invete programare?
Sfaturile ar fi sa nu dispere daca nu isi gasesc un proiect/job foarte repede. Sa mearga la interviuri, sa nu le fie rusine cu ce stiu/nu stiu. Sa ignore toate rahaturile puse la cerinte de cei de la HR ( care habar n-au despre ce este job-ul … pun pentru un front-end si cerinte de network admin/linux baze de date etc ) si sa trimita mail. Nimeni nu te angajeaza pe interviu, trebuie sa faci ceva practic ca sa vada pe unde te situezi. 95% dintre programatori inca se lovesc de probleme si cauta pe google anumite rezolvari, deci e ok sa faci asta, si doar aproximativ 10% stiu intr-adevar sa scrie cod ( ceilalti doar modifica ).
N-as alege sa fac altceva pentru ca imi place ce fac.
Am uitat sa-ti spun de impedimente. Timpul si faptul ca foarte putini oameni stiu sa explice/vor sa explice astfel incat sa intelegi. Este mai mult un job care se “fura” si la care iti poti umple golurile mergand la un curs. Daca vor sa se apuce pentru bani sa se lase de pe acum…nu vor ajunge niciodata la salariile despre care citesc ei in presa daca fac asta pentru ca se plateste bine…