Cum am facut trecerea de la Stiinte Sociale la Programator Web

Ovidiu RUDI: Ce faci acum? ( in ce domeniu lucrezi? ce tehnologii folosesti? la ce proiecte lucrezi? te poti lauda cu orice vrei tu… )

Alex Spataru: In momentul de fata sunt freelancer, web developer. Mai pe romaneste, fac site-uri. Principalelele tehnologii cu care lucrez sunt HTML, CSS, Javascript, PHP si WordPress. In momentul de fata m-am specializat in crearea de website-uri pe platforma WordPress. In momentul acesta am 6 proiecte la care lucrez si imi aduc aminte ca uneori, timpul nu este cel mai bun prieten al meu.

De la stiinte sociale la programare web

De la stiinte sociale la programare web

O.R.: Care era activitatea ta inainte de a fi programator? Si cum s-a schimbat viata ta de cand esti programator?

A.S.: As putea sa zic ca asta este prima mea meserie din care castig efectiv bani. Am terminat profilul Stiinte Sociale la liceu si in total am 3 ani si jumatate experienta in domeniul asistentei sociale. In timpul liceului au fost perioade in care tot ce stiam era sa merg la liceu si sa fac voluntariat. Am facut voluntariat in 3 domenii, (uneori) simultan: asistenta sociala, informare anti-drog si prim ajutor (gen Crucea Rosie). Cel mai mult timp am facut asistenta sociala.
Da, de cand sunt programator, mi s-a schimbat viata in sensul ca sunt pe cont propriu. Eu lucrez, eu platesc chiria, eu imi asigur tot ce am nevoie. Daca maine vreau cel mai tare telefon, asta e, muncesc mai mult si mi-l iau.

O.R.: Cum ai aflat de programare?

A.S.: Inca de prin 2006 – 2007 sunt pasionat de telefoane iar in 2009 cand am facut primele lectii de HTML la scoala, m-am indragostit instant de HTML si neavand calculator acasa, eram foarte atent la ore. Cand am aflat ca nu am nevoie decat de un editor text ca sa fac HTML, mi-am folosit telefonul (smartphone, Symbian, nu ce avem in ziua de azi) ca sa aprofundez si asa mi-am facut primul blog folosind platforma Blogger.

O.R.: Cand te-ai hotărât sa te apuci de programare si care au fost primii pasi?

A.S.: In 2010, imediat dupa ce am plecat in Polonia, intr-un stagiu de voluntariat (prin Serviciul European de Voluntariat) ca asistent social, am strans bani si mi-am cumparat un notebook (nu laptop). Imediat ce mi-am cumparat notebook-ul, am inceput sa caut cursuri pe internet asa ca am inceput sa ma documentez. Desi programul era foarte obositor (sa muncesti cu persoane cu dizabilitati, intr-o tara a carei limba nu iti e prietena, nu e cel mai relaxant lucru), aproape in fiecare seara citeam si faceam cate ceva nou.

Cand am vazut ca asistenta sociala este ceva bun pentru societate, dar care nu imi oferea un viitor prea stralucit, am inceput sa las joaca si sa invat cum trebuie. Imediat ce m-am intors in tara, m-am inscris la un curs web de 3 ani pe care l-am terminat in 2 ani deoarece informatia de acolo era mult prea putina pentru cat voiam eu sa invat.

O.R: Care au fost cele mai importante impedimente/bariere in procesul de invatare al programării?

A.S.: In primul rand accesul la tehnologie a fost o piedica, insa cu o vointa puternica am trecut peste. De acolo, a fost doar placere. Nu as putea zice ca procesul de invatare s-a terminat sau ca o sa se termine vreodata. Deocamdata este doar placere.

O.R.: Cum te-ai mentinut motivat ?

A.S.: Faptul ca faceam efectiv ceva, a reusit sa ma mentina in “forma”. Un prieten pe care l-am cunoscut pe cand eram in Polonia (octombrie 2010 – iulie 2011) mi-a dat sansa sa ii fac un “redesing” la un website de-al lui. El era programator, mult mai experimentat decat mine. Asa am inceput sa vorbesc cu el, sa ma invete anumite lucruri si sa facem anumite proiecte. Bineinteles, cunostintele mele nu erau atat de mari, drept urmare, nu faceam proiecte mari.

O.R.: Cum ai ajuns la primul job in programare/Cum ai facut primii bani din programare si cum a fost la început sa lucrezi ca si programator?

A.S.: Din pacate, primul job in programare nu a existat. In octombrie 2013 m-am mutat in Bucuresti si am incercat sa ma angajez insa nu am reusit deoarece toate firmele cautau oameni cu experienta. In decembrie, imi aduc aminte, sora mea a facut un sacrificiu si mi-a dat 500 de euro. Cu acei bani mi-am deschis firma, mi-am cumparat domeniul .com pe care il am si azi, am platit la Google vreo 200 de lei ca sa am buget in campania AdWords, mi-am cumparat telefon (binenteles, ceva modic, cat sa pot sa citesc email-urile rapid) si mi-au ajuns si de chire vreo 2 luni.

Pana in februarie (2014) nu am reusit sa am clienti pentru ca nu aveam portofoliu. Din februarie am inceput sa am proiecte (intre timp a fost optimizata campania AdWords) si asa am inceput sa fac bani. Au fost si contracte cu care am iesit in minus, dar foarte putine deoarece am incercat pe cat posibil sa mentin un echilibru intre client multumit si venit multumitor.

O.R.: Cum te simți acum ca programator?

A.S.: Ma simt implinit. Totul merge spre bine. Mai putin cand vine vorba de impozite si dari la stat care se maresc cu 20% (de la an la an), chiar in cazul meu (norma de venit a fost marita cu 20%), fara vreo explicatie sau fara a avea ceva in plus. Psihic/moral ma simt implinit. Financiar vorbind, simt cum o parte destul de mare este data camata, “ca sa nu fiu luat pe sus” (aka impozite)…

O.R.: Daca ar fi sa dai timpul înapoi ai alege sa faci altceva? Daca da, ce?

A.S.: Clar nu. Nu ma vad facand altceva. Imi place atat de mult ce fac incat daca de exemplu mi s-a stricat un robinet la baie, chem instalatorul sa il repare, nu il repar eu. De ce? Pai pentru ca toata lumea ar trebui sa faca ceea ce ii place si sa fie platit pentru ceea ce stie sa faca.

O.R.: Câteva sfaturi/ hinturi pentru cei ce se apuca acum de invatat programare, pe care, daca le-ai fi stiut ti-ar fi fost mai usor.

A.S.: Cei care vor sa se apuce de programe, in primul rand, nu ar trebui sa se lase dezamagiti de traseul acesta anevoios. Chiar daca sunt tot felul de tool-uri, tot dureaza 1-2 ani (cel putin) pentru a prinde ceva experienta. Nu e bine sa visati ca o sa invatati programare in jumatate de an, dar nici sa va simtiti pierduti ca dupa jumatate de an inca sunt foarte multe de invatat. Eu am inceput sa invat in 2009 si invat zi de zi. Ba chiar, anul asta o sa fac cel putin 2 cursuri de programare.
Folositi-va de smarphone-uri! Cand calatoriti cu transportul in comun, stati in pat si va plictisiti sau pur si simplu, pierdeti vremea, puteti sa va documentati fie prin pdf-uri, doc-uri sau chiar aplicatii special create pentru asa ceva.

Investiti! Daca vedeti pe internet un curs de programare, uitati-va la demo-uri si daca va place cum explica profesororul, merita sa dati 25-50$ pentru un curs care peste ceva timp va va ajuta sa realizati 20-50$ pe ora!

O.R.: Activitatea lui Alex Spataru o puteti gasi pe site-ul alexspataru.com