De unde pot invata copiii programare

Cum tehnologia a ajuns sa faca parte din viata noastra, a invata bazele programarii deja nu mai intra in categoria “idee buna”, a devenit un lucru esential, mai ales pentru copii. Retineti faptul ca studiul programarii ii poate ajuta pe copii la dezvoltarea capacitatii analitice, a logicii, a creativitatii. Prin crearea unui website sau a unui joc, copilul isi insuseste o maniera unica prin care reuseste sa isi exprime ideile si creativitatea.

Unii profesori si experti ai momentului sustin ca programarea a devenit “o noua limba”. O limba pe care fiecare copil ar trebui sa aiba sansa sa o cunoasca si sa o “vorbeasca” in lumea noastra constant schimbatoare care se tehnologizeaza din ce in ce mai mult.

Vedem zilnic copii -poate chiar cu varste mai mici de 4 ani- care folosesc tehnologia ca pe ceva uzual. Smartphone, laptop, tableta, consola toate acestea sunt mijloace cu ajutorul carora copiii acceseaza jocuri si aplicatii interactive. Cu toate acestea, ei nu inteleg limbajul ci, mai de graba, doar functionalitatea acestuia.

Unde pot invata copiii programare?

Cursurile sunt greu de gasit sau mult prea scumpe pentru bugetul tau?

Nici o problema, exista mereu alternative! Astazi ne-am gandit sa iti propunem cateva platforme online, gratuite sau cu buget redus. Cu ajutorul acestora puteti, impreuna, deschide “ABCdarul” limbajelor de programare. Programarea cu blocuri o puteti imagina ca pe un exercitiu de liniute si bastonase din clasa I, dar este un limbaj premergator ce le ofera copiilor o perspectiva jucausa asupra codarii.

Mesaj catre parinti si educatori:

Orice parinte / educator care stie adunarea si scaderea si cateva elemente de baza, poate intelege platformele pe care le vom descrie mai jos. De asemenea, isi pot ajuta copii in procesul de intelegere a programarii. Ca bonus,  atat parintii cat si educatorii vor face un pas mic, dar important in intelegerea programarii si tehnologiei care ne inconjoara.

De aici pot invata copiii programare:

1. Code.org

copii pot invata programare de pe Code.orgAu deviza “Oricine poate invata programare”. Cei de la Code.org vizualizeaza o lume in care toti copiii, indiferent de sex sau culoare, au acces la ore de programarea computerelor. Platforma contine o multitudine de joculete si lectii cu ajutorul carora copiii pot explora universul codarii cu blocuri.

2. Scratch

copii pot invata programare folosind platforma scratchPlatforma ce se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 16 ani, dar poate fi folosita de oricine. Cu ajutorul ei copiii pot realiza diferite proiecte, folosindu-se de imaginatia lor bogata. Scratch este o platforma creata de o echipa de la Universitatea MIT.

3. Kodable

copii pot invata programare de pe kodableIndicat copiilor de peste cinci ani, este o aplicatie iPad care se axeaza pe principiul “Invata sa codezi inainte de a invata sa citesti”. Foloseste joculete care ii invata pe copii sa codeze cu ajutorul catorva instructiuni.

4. Tynker

copii pot invata programare folosind tynkerSe adreseaza copiilor care stiu deja sa citeasca. Aplicatiile de pe Android si iOS ii ajuta pe micuti sa invete logica programarii prin intermediul codarii cu blocuri.

5. Khan Academy

copii pot invata programare de pe Khan AcademyCursuri ce aduc in fata copiilor un numar mare de concepte fascinante legate de programare(tutoriale, filmulete, animatii). Cursurile sunt perfecte pentru tinerii curiosi!

6. Udemy

copii pot invata programare folosind platforma udemyUdemy este o platforma construita cu scopul de a oferi informatie de calitate utilizatorilor. Inveti pas cu pas programarea, alaturi de copilul tau urmarind filmuletele profesorului Bryson Payne, autorul uneia dintre cele mai bine vandute carti de programare pentru copii.

Acestea sunt doar cateva exemple de platforme si aplicatii ce pot fi utilizate la un pret avantajos sau gratuit pentru a-ti putea oferi tie si copilului tau experienta programarii.

Tu ce platforme stii unde copiii pot invata programare?

Daca nu  stii de la ce varsta este bine sa iti inveti copilul programare am pregatit pentru tine articolul:  De la ce varsta pot copiii invata programare?

7. LightBot

Update: Catalin Radoi ne-a recomandat pe facebook si LightBot: “Fi-miu s-a distrat și cu Lightbot (au și variante pe Web/Android/iOS). La 5 ani l-a terminat, cu greu, dar singur (pe tabletă)” ne-a zis Catalin.

LightBot este  o platforma simpla la prima vedere, dar care poate pune la incercare chiar si mintea unui adult. Lightbot este foarte distractiv și face o treabă surprinzător de minuțioasă de introducere a unor principii destul de complexe de programare. El oferă o modalitate ușoară pentru copii să învețe concepte cum ar fi structurile repetitive, structurile decizionale și altele asemenea, fără ca acestia sa trebuiasca sa scrie cod. Cu aceasta platforma copiii de peste 9 ani pot invata programare, dar are si o varianta pentru copii de 4-8 ani.