Conceptul de programator a luat amploare in ultimii ani. Din fericire, activitatea de programator se invata prin practica si nu este necesar sa citesti zeci de carti, sa stii matematica la un nivel avansat sau sisteme de operare complexe pentru a intelege ce presupune aceasta meserie. Cu toate acestea, poate inca nu i-ai oferit posibilitatea copilului tau sa afle ce presupune codarea. Nu-i nimic, am vazut impreuna ca exista foarte multe platforme online ce pot fi accesate fie gratuit, fie cu un cost mic, de tine si de copiii tai. Stim ca pentru programare nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu Esential este sa intelegi importanta programarii in randul copiilor.
Daca ai citit pana aici, presupun ca te intereseaza subiectul si ca ai propriile argumente in ce priveste invatarea programarii la copii. Felicitari! Scepticismul atrage, de regula, o serie de intrebari ce asteapta raspunsuri competente si rationale. Noi speram ca urmatoarele argumente sa iti raspunda la intrebari:
1. Este exact ca scrisul, cititul, mersul pe bicicleta
Programarea nu a fost creata doar pentru hackeri. Este exact la fel ca invatatul unei noi limbi. O limba straina care iti deschide o portita spre o utilizare mai buna a unui computer, intelegerea modului de functionare a unui site sau a jocului preferat. Putem asocia invatarea programarii cu o plimbare pe bicicleta inceputa la poalele un deal inalt. Poate parea greu la inceput, dar o data prinsa miscarea, inertia o sa te ajute sa urci si o sa alimenteze dorinta de a vedea privelistea de sus.
2. Dezvolta gandirea logica
Prin intermediul programarii, copilul invata sa gandeasca logic, rational. Invata sa gestioneze logic situatiile din viata de zi cu zi. Invata sa imparta problemele in subprobleme care sunt usor de rezolvat. Ca apoi, sa uneasca aceste subprobleme rezolvate care vor rezolva problema initiala.
3. Este un domeniu de viitor
In Romania, in primele luni ale anului 2016, sectorul IT&C (cu 150.000 angajati) a avut o contributie mai mare la PIB decat agricultura (2 milioane de angajati) si decat domeniul constructiilor(370.000 angajati). Si este un domeniu care mai are mult de crescut in anii ce vor urma.
4. Il poate ajuta la dezvoltarea personala.
Aminteste-ti procesele tale de invatare. Cat de mult te-au ajutat greselile? Invatarea prin incercare si esec este naturala, mai ales la varste mici. Copilul va analiza problemele de codare rational si isi va asuma responsabilitatea, traind bucuria reusitei si invatand din greseli pentru o noua incercare. Mentalitatea dezvoltata acum il va ajuta pe termen lung, in abordarea altor provocari de-a lungul vietii.
5. Ii poate aduce un loc de munca stabil si bine platit.
E normal sa iti doresti ce e mai bine pentru copilul tau. Ai auzit pe cineva care lucreaza in domeniu plangandu-se de situatia financiara? Statistic vorbind, posturile de programare sunt unele dintre cele mai cautate si rasplatite.
Aminteste-ti ca lumea avanseaza intr-un ritm alert iar tehnologia ne invadeaza in toate domeniile, de aceea consideram importanta programarea in randul copiilor. Poate parea nepotrivit sau prea devreme, dar sa ne amintim ca lucrurile care in copilaria ta pareau normale pentru cei din generatia ta, erau privite ciudat de generatiile anterioare.
Digitalizarea se intampla, informatia este la o milisecunda de noi prin intermediul internetului, fara sa fie necesar sa rasfoiesti biblioteci intregi. Da-i sansa copilului tau sa cunoasca, sa inteleaga si, daca doreste, sa vorbeasca limba in care tot mai multi oameni devin fluenti, limba tehnologiei.