4 mituri despre programare

Nici lumea programatorilor nu scapa de mituri fabuloase. Noi am adunat 4 mituri despre programare si folosindu-ne de argumentatie le vom contesta.
Daca ai auzit alte mituri decat cele pe care le-am gasit noi, te invitam sa ne povestesti in comentarii.

1. Trebuie sa fii un geniu pentru a putea invata programare

Unii oameni au impresia ca programatorii sunt un alt tip de specie umana, cu creier extra dezvoltat – nascut pentru a se dedica calculatoarelor. Din fericire sau… Din pacate, programatorii sunt niste oameni simpli dar cu ambitie, disciplina si devotament fata de scopul lor.
Daca iti doresti sa inveti programare cu siguranta vei reusi si tu. Trebuie doar sa iti doresti cu adevarat. Si nu, aici nu vorbim de legea de atractie cu ajutorul gandirii. Nu vei invata programare nefacand nimic, doar dorindu-ti. Trebuie sa te ambitionezi si sa iti oferi timp pentru a putea reusi. Programarea nu are legatura cu IQ-ul tau. Acesta poate fi de 160 sau 100, e tot una.Totul tine de felul in care alegi sa iti dai interesul.

2.Varsta este o bariera in a invata programare

Dragi parinti, va rugam sa nu ii luati sansa copilului de a invata programare folosindu-va de acest criteriu. Este o diferenta foarte mare intre felul in care un adult si un copil asimileaza informatiile. Este bine pentru micuti sa invete folosind imagini vizuale si jocuri interactive acestea ii ofera copilului senzatia de joaca si contribuie la o absorbtie a informatiilor mult mai mare. Un adult este zilnic preocupat si distras de factori sociali, motiv pentru care ii va fi un pic mai dificil sa invete folosindu-se de materiale si carti.
Bineinteles, situatia se aplica si invers: Sunt persoane care se considera “prea in varsta” pentru a mai invata programare. Este gresit sa priviti lucrurile asa. Cu dorinta si dedicare oricine poate invata bazele programarii.

3. Trebuie sa inveti cel mai bun limbaj de programare

Care este cel mai bun limbaj de programare? Nu te mai framanata cu astfel de intrebari pentru ca raspunsul este simplu: Nu exista cel mai bun limbaj de programare, in aceeasi masura cum nu putem spune despre limba spaniola ca este mai buna decat limba romana.
Exact ca in viata de zi cu zi, daca alegi sa vizitezi Spania si cunosti limba spaniola, bineinteles ca aceasta iti va fi benefica. Beneficiile unui limbaj de programare depind de ceea ce alegi tu sa faci, totul depinde de tine.

4. Programatorii sunt persoane antisociale

Imaginea unui programator a fost proiectata in societate intr-un mod gresit. Programatorii nu se inchid in camera lor, acoperind imaginea soarelui din fereastra cu draperia, pentru a sta toata ziua in fata calculatorului, evitand astfel interactiunea din spatiul real.
In general programatorii sunt oameni, la fel ca ceilalti… oameni. Provin dintr-o familie de oameni, au prieteni, sunt persoane rationale, au o capacitate buna de ascultare activa si sunt destul de sociabili.

Astfel, speram sa fi facut un pic de lumina peste umbra de basm pe care societatea o arunca asupra programatorilor. Realitatea ne arata ca acestia nu sunt nici zmei, nici printi cu stea in frunte. Programatorii sunt oamenii ca mine, ca tine, care si-au dedicat timpul, rabdarea si atentia pentru a putea ajunge aici. In tine poate zace un programator bun, trebuie doar sa incerci.