7 sfaturi atunci cand vrei sa inveti programare

Fie ca esti student la informatica sau un autodidact pasionat de lumea calculatoarelor – a stapani cat mai bine “arta programarii” va constitui fara doar si poate o lupta continua si un efort considerabil.
A invata programare nu este un lucru pe care sa il poti face intr-o singura dupa-amiaza, dar nu trebuie sa fie nici ceva ce trebuie sa te retina peste masura. Exista nenumarate feluri prin care iti poti usura munca studiului, unele general valabile, altele cu o aplicabilitate ceva mai subiectiva. Iata totusi cateva sfaturi pe care noi le consideram utile in demersul tau de a invata programare. Acest articol vine in completarea unui articol precedent in care vorbeam despre Problemele pe care programatorii le intalnescc la inceput de drum.

1. Nu te rezuma la a citi codul

Invatam Programare MotivatieCrezand ca e mult prea usor pentru a nu intelege cateva linii de cod care prezinta un concept nou, multi invatacei tind sa se rezume la citit cod. Adevarul este ca la inceput (in special in primii 0-5 ani) codul este inteles abia atunci cand il folosesti la un proiect real, proiectului tau. Deci cel mai bine este sa imbini cititul, scrisul si “debuggingul” codului pentru o intelegere mai buna si de mai lunga durata a noului subiect! Da-ti sansa de a gresi acum si joaca-te cu noile informatii pana ce vei stii cu siguranta ca ai priceput atat teoretic cat si practic modul acestora de functionare.

2. Ofera timp si importanta principiilor de baza ale programarii

, chiar daca iti par banale si usor de inteles. Fundamentele trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc in ierarhia studiului tau, acest lucru facilitand ulterior procesul de invatare a conceptelor mai avansate. Din experienta va spunem ca aceia care au tratat superficial sau in graba elementele fundamentale ale programarii, au fost si cei care s-au impotmolit atunci cand lucrurile au devenit cu adevarat seriose.

3. Gandeste codul in loc sa il copiezi

Desi progresul tehnologic din ultimii ani ne-ar putea contrazice, una dintre cele mai eficiente metode de a invata si a retine limbajele de programare se face cu ajutorul unui creion si a unei foi de hartie. “Programarea de mana” te indeamna sa fii mult mai prudent in ceea ce faci si te obliga la o corectitudine mult mai agera a pasilor tai, deoarece, spre deosebire de un calculator, foaia nu iti va arata unde anume s-a strecurat greseala ta. Mai mult decat atat, vei vedea ca atat pe parcursul facultatii cat si in cadrul unor interviuri de specialitate, aceasta abilitate de moda veche va constitui o dovada de profesionalism!

4. Invata sa ceri ajutorul!

Sfaturi cand inveti programareIn momentul in care realizezi ca nu ai inteles ceva, inseamna de cele mai multe ori ca felul in care ti-a fost explicat acel lucru nu a fost cea mai buna optiune pentru tine. Incearca mai intai sa gasesti explicatii alternative din alte surse precum internetul, carti de specialitate sau poate chiar scheme explicative. In ultima instanta, nu ezita sa ceri ajutorul unei alte persoane, chiar daca de ce mai multe ori orgoliul isi va face simtita prezenta. Incearca sa exprimi in cuvintele tale ceea ce iti este neclar in problema respectiva si vei vedea ca se va gasi cineva care sa iti ofere o explicatie pe intelesul tau.

5. A citi nu este acelasi lucru cu a intelege

A citi nu este acelasi lucru cu a intelege, fapt pentru care se recomanda ca atunci cand deprindem modul de functionare al noilor informatii, sa incercam imediat sa le folosim intr-un program ce necesita utilizarea lor. Mergand astfel in paralel si scriind propriul nostru cod bazat pe noile cunostinte, ne vom facilita pasii de memorare si intelegere.

6. Invata sa folosesti “Debuggerul”!

Acest “depanator” de probleme iti va facilita gasirea erorilor din codul tau, chiar daca pentru inceput utilizarea acestuia iti va lua ceva mai mult timp. Cu cat il vei folosi mai mult, cu atat vei capata viteza de lucru. Un alt aspect de luat in seama atunci cand folosim acest “debugger” este acela ca nu intotdeauna vom gasi eroarea strecurata in cel mai scurt timp, oricat de avansate ar fi cunostintele noastre. Sfatul nostru este sa iti acorzi pauze in utilizarea lui, pentru a-ti limpezi gandurile si a te putea intoarce cu o noua perspectiva asupra lucrurilor.

7. Nu te grabi!

Acorda-ti timp pentru a pricepe si investeste-l cu grija in proiectele tale pentru a vedea exact care este calea cea mai buna pentru un rezultat bun. Rabdarea si atentia la detalii sunt printre cele mai importante atuuri ale unui programator de succes!

Pe langa toate aceste sfaturi, care speram noi ca iti vin in ajutor, poate ca cel mai important ingredient in acest efort de a invata programare il reprezinta increderea in sine. Trebuie sa fii constient ca o data ce ai inceput esti predispus esecurilor, insa prin munca si rabdare vei intelege ca orice programator a trecut prin locul tau si stie ca pentru a putea admira privelistea din varf trebuie mai intai sa dovedesti ca poti urca muntele.

Hint-uri utile poti gasi in articolele:

Probleme pe care programatorii le intalnesc la inceput de drum

Ce asteptari are recruiterul de la un programator junior

Ce poti face ca programator junior dupa o respingere la interviu?