Acum cateva luni am adus in discutie o tema tare draga noua, cea despre abordarile gresite legate de invatarea programarii. Am incercat sa demontam aceste prezumptii si v-am rugat sa ne spuneti si voi cateva din cele pe care le-ati auzit si v-au amuzat de-a lungul timpului. Revenim astazi asupra acestui subiect discutand pe baza informatiilor pe care voi ni le-ati transmis. Deci sa vedem ce mituri despre programare am mai gasit.
1. Poti castiga bani pe baza abilitatilor de programare foarte rapid
Multi programatori la inceput de drum au impresia ca imediat ce isi depun demisia de la locul de munca pot avea posibilitatea de a castiga bani oferindu-si abilitatile de programator, contra cost, pe platforme online. Lucru care este… Gresit! In primul rand, platformele online, tip freelancer.com, nu sunt tocmai locul in care un incepator sa isi faca aparitia. Nu ai nimic nou de oferit, nu ai un portofoliu, adica… Esti la inceput! La fel ca in alte industrii, trebuie sa acorzi ceva timp serios pentru a invata bazele programarii, a face cateva proiecte pe care sa le incluzi in portofoliul tau si abia atunci poti astepta sa fii platit pe baza eforturilor tale.
2. Nu e greu sa inveti singur programare
Persoanele care doresc sa devina autodidacte nu iau, de cele mai multe ori, in calcul toti factorii care pot influenta in mod negativ experienta. Programarea se invata destul de greu. Mai ales la inceput pentru ca ajungi sa te prinzi in anumite situatii a caror rezolvare poate dura chiar si cateva zile. Si, din pacate, asta poate influenta decizia de continuare a invatacelului – poate sa devina nesigur pe el si usor, usor, sa renunte la ideea de a deveni programator.
Exista platforme online ce iti ofera sfaturi si/ sau cursuri pentru programare. Dar cu siguranta necesitatea de a discuta cu cineva despre lucrurile invatate va aparea mai devreme sau mai tarziu. Dar, hei… Noi nu spunem ca este imposibil ci ca nu e tocmai usor.
3. Programator = Hacker
Cum?! Deci, mai nou sa fii hacker este un lucru foarte cool si, de ceva vreme, a devenit visul oricarui adolescent, acesta fiind motivul principal pentru care isi doreste sa invete programare. Dooaaar ca… A invata programare nu inseamna ca, ulterior, poti stii cum sa hack-uiesti. De fapt, nici nu este necesar sa devi programator pentru a invata sa hack-uiesti. Programarea ar reprezenta un bonus pentru hack-erii cu centura neagra, care vor sa fie cu un pas inainte in marea varietate a tehnologiei.
4. Invata programare intr-un week-end
Noua ne sunt tare dragi oameni ambitiosi. Dar daca tu crezi ca poti invata sa programezi intr-un week-end suntem nevoiti sa te rugam sa iti parasesti norisorul. Sau sa iesi de pe site-ul care iti promite ca te invata sa programezi in doua zile.
A invata sa programezi nu e acelasi lucru cu a invata in noaptea de dinaintea examenului ala super greu, cu prof foarte dificil, din sesiune. Iar a invata sa scrii “Hello World” cu cateva structure decizionale si cateva structure repetitive nu iti va pune diploma de programator in brate si nu iti va garanta un job. Nici macar la o firma de apartament! Trebuie sa practici, sa studiezi, sa cercetezi si sa iti acorzi foarte, foarte mult timp. Vreo 500 de ore am estimat noi.
5. Ai nevoie de un calculator performant
Stiai ca deschiderea browserul, Chrome, cu 4-5 taburi are nevoie de cam aceeasi putere cat ar necesita rularea Visual Studio? Nu ai nevoie de un procesor de ultima generatie si tone de RAM pentru a invata programare. Un calculator cu processor i3 si 4 GB de RAM e suficient.
6. Nu vei mai interactiona niciodata cu alte persoane
Conform unor persoane, programarea este o sirena diabolica ce-l atrage cu al sau limbaj ciudat pe viitorul programator. Acesta o urmeaza ca prin vis pentru ca isi doreste o relatie serioasa cu sierna aceasta, ba mai mult, vrea sa ii ia zestrea si s-o multiplice. Dar dupa casatorie, sirena fuge, iar bietul programator –pentru ca acuma devenit unul- ramane pierdut in valurile marii intunecate, neavand posibilitatea de a mai lua vreodata contactul cu o persoana umana.
Um, suntem de acord cu totii ca acest lucru nu este adevar, da? Bun, asta inseamna ca suntem de acord si cu privire la faptul ca programarea nu il priveaza pe programator de contactul cu alte persoane, ci dimpotriva! Programatorii din departamentele unor companii de renume, colaboreaza ca o echipa adevarata pentru a pune la cale proiecte minunate. Pentru ca o aplicatie utila nu este facuta de un singur programator, ci de o echipa. In plus, sa fim seriosi, un programator va avea atat de multa flexibilitate din punct de vedere financiar incat i-ar fi destul de greu sa se izoleze in casa dupa terminarea orelor de munca.