Ce faci ca programator junior dupa o respingere la interviu?

E dimineata, opresti alarma care devine deja insistenta in incercarea de a te trezi. Cu entuziasm, dar si o oarecare anxietate, sari din pat si incepi sa te pregatesti pentru momentul pe care il astepti deja de prea mult timp. Astazi vei avea marele interviu pentru postul la care ai visat inca de cand ai inceput sa studiezi programarea. Iti faci in cap o lista cu posibilele intrebari si raspunsuri, arunci o ultima privire in oglinda si iesi pe usa.

Punem stop cadru pentru ca finalul povestii iti va parea dramatic. De fapt, nu e nimic dramatic in a avea parte de o experienta negativa in urma unui interviu. Desigur, ideea ca ai fost respins poate fi un pic suparatoare. Dezamagirea si intrebarile cu privire la cunostintele tale or sa apara. Insa, atunci cand tristetea devine frustrare iar starea de neputinta se instaleaza in gandirea noastra, trebuie luate masuri pentru a putea depasi momentul.

Articolul acesta nu este menit sa te imbuneze. Scopul lui este sa te ajute sa intelegi, accepti si tratezi problema, oricare ar fi ea, pentru a putea invata din propriile greseli. Ce poti face ca programator junior dupa o respingere la interviu?

1. Pastreaza o atitudine pozitiva

In primul rand, ar trebui sa te bucuri de faptul ca ai reusit sa primesti sansa de a sustine interviul. Asta inseamna ca CV-ul tau si scrisorile de intentie isi fac treaba si lasa o impresie buna recrutorilor.

Interviurile rele sunt un lucru foarte comun in lumea programatorilor. Numai la o simpla cautare pe Google vei gasi zeci de rezultate referitoare la ingineri, programatori, care isi povestesc experientele si care se sfatuiesc pentru a putea trece cu zambetul pe buze peste eveniment.

2. Acorda atentie detaliilor

Scenarii cu situatii ireale, reactii si raspunsuri diferite de cele pe care le-ai oferit in timpul interviului vor incepe sa ruleze in mintea ta ca un lait motiv. Foarte bine! Nu vei putea sa iti dai seama de posibilele greseli decat daca te detasezi si incerci sa privesti lucrurile din afara cutiei. Gandeste-te la lucrurile care au mers bine in cadrul discutiei. Sa constientizezi, mai intai, aspectele pozitive te va ajuta mai tare sa te intelegi, sa te ierti, atunci cand vei cauta partile negative.

3. Cere feedback cu fiecare ocazie

Posibil sa gresim atunci cand credem ca am gasit raspunsul la intrebarile care ne framanta. Tocmai de accea ar fi bine sa cerem inca o parere si bine ar fi daca am merge la o persoana avizata, cu experienta care ne poate oferi un feedback. Nu este necesar ca persoana respectiva sa fie un recrutor al companiei de la care tocmai ai iesit, interviurile de programare sunt, in general, standard.

In cazul in care nu gasesti o persoana cu un profil potrivit pentru solutionarea problemei tale, poti oricand sa te intorci la internet. Pe platforma Gainlo, aici oamenii discuta cu recrutori despre experientele lor negative, cu scopul de a primi cele mai bune sfaturi pentru un viitor interviu de succes.

Pentru ca vorbim despre interviuri sustinute de programatori, iti vom spune ceva ce nu mai reprezinta niciun secret: Majoritatea programatorilor pleaca de la un interviu cu un feeback negativ datorita faptului ca esueaza, practic, sa genereze o solutie corecta pentru coduri intr-un timp scurt. La juniori asta se traduce, de cele mai multe ori, ca nepracticarea cunostintelor dobandite teoretic.
Majoritatea programatorilor au participat la interviuri in cadrul carora li s-a cerut sa rezolve probleme intr-un timp limitat. De cele mai multe ori, nu problema reprezenta un impediment ci timpul. Din pacate, mult prea scurt pentru perspicacitatea acestora in conditii de stres si in lipsa unui exercitiu constant si consistent.
In cazul in care te-ai confruntat, sau crezi ca te poti confrunta cu acesta problema, exerseaza mai mult scenarii diverse. Foloseste internetul, explorand si cercetand prin forumuri si bloguri diferite intrebari, probleme, raspunsuri si discutii pe care alti programatori le-au intalnit pe parcursul carierei.

5. Fa-ti un plan de actiune

Am spus deja ca un motiv frecvent pentru care programatorii primesc un raspuns negativ este reprezentat de rapiditatea cu care ofera un raspuns la intrebarile recrutorului. Totodata mai poate fi si o analiza gresita asupra situatiilor sugerate sau nevoile si criteriile de selectie ale companiei. Oricare ar fi motivul, nu te invinovati prea tare, vor exista mereu alte oportunitati de care vei stii sa profiti. Pune la bataie un plan pentru urmatoarele interviuri: Invata din noua ta experienta cu recrutorii.
  • Verifica-ti competentele practice si afla daca poti rezolva eventuale probleme de cod intr-un timp scurt.
  • Recapituleaza, oricine uita din cand in cand. Gaseste-ti caietul cu algoritmi si pune-ti la incercare memoria.
  • Internet, internet, internet. Foloseste internetul pentru a gasi solutii optime si pentru a afla mai multe povestiri din comunitatile de programatori.
  • Fii pozitiv, rabdator si sincer cu tine.

In concluzie, lucrurile nu stau deloc atat de rau pe cat pot parea. Trage aer in piept, cauta, intelege si schimba lucrurile care ti-ar putea aduce inca o experienta negativa. Ai incredere in tine si incearca, in permanenta, sa aduci imbunatatiri atitudinii si cunostintelor tale. Un moment, aparent, ghinionist poate fi inceputul celei mai frumoase zile din cariera ta.

Hint-uri utile poti gasi in articolele:

7 sfaturi atunci cand vrei sa inveti programare

Probleme pe care programatorii le intalnesc la inceput de drum

Ce asteptari are recruiterul de la un programator junior