Interviu cu Marius, cursant InvatamProgramare.Ro

Cursant InvatamProgramare Ro - Marius Marinescu

Pentru astazi v-am pregatit un interviu cu Marius, cursant InvatamProgramare.Ro. In prezent Marius a terminat Modulul 2: Web-ul este viitorul si este intr-o scurta vacanta pana vom incepe Modulul 3. Marius este unul dintre cei mai determinati cursanti ai InvatamProgramare.Ro si faptul ca acorda mult timp practicii l-a facut sa poata folosi in cod toate notiunile invatate pana acum.

InvatamProgramare.Ro: E foarte important ca oamenii care sunt la inceput de drum sa isi spuna povestea, pentru a fi ascultata de catre cei care nu stiu pe ce drum sa isi aseze pasul. Povesteste putin despre tine, Marius.

Marius Marinescu: Sunt  pasionat de tehnologie, in special de industria IT si tot ceea ce tine de ea. In timpul liber  imi place sa desfac, sa modific cate ceva pe la PC-uri cu scopul de a le oferi un aspect mai frumos (zic eu). In ceea ce priveste locul de munca,  in prezent sunt administratorul unui magazin (fara vreo legatura cu industria IT).

IP: De ce ai ales sa urmezi cursuri de formare in domeniu?

Marius: O parte dintre prietenii mei lucreza in domeniul IT, asa ca m-am decis  sa  vad daca pot sa inteleg si eu acest domeniu si  sa descopar  partea care pune la munca componentele hardware pe care le cunosc destul de bine (partea software).

IP: Cum ai decis sa urmezi cursurile Invatamprogramare.ro?

Marius: La recomandarea unui fost cursant, Adriana, si dupa o discutie de aproximativ  20 min cu Ovidiu.

Nota: In curand vom avea si un interviu cu Adriana, fost cursant.

IP: Stim cu totii ca a invata programare nu e o activitate tocmai usoara. Cum reusesti sa imbini viata de zi cu zi si invatatul?

Marius: Intr-adevar, este o activitate pentru care trebuie sa aloci timp, atat pentru intelegerea conceptelor cat si pentru practica. In timpul spatamanii, timpul este destul de limitat, dar in week-end-uri incerc sa aloc cat mai mult timp din cel pe care il am la dispozitie.

IP: Cum ti se pare atmosfera la cursuri?

Marius: Relaxata. Cred ca asta ar fi cuvantul care defineste cel mai bine atmosfera de la cursuri, micile glume si discutiile “off topic” avand rolul lor. Ca si parere personala, nu cred ca exista cineva caruia sa nu-i placa atmosfera de la cursuri.

IP: Care a fost cea mai mare realizare a ta in cadrul cursurilor?

Marius: Hmm… faptul ca pana in acest moment am reusit sa inteleg toate conceptele prezentate si am reusit sa lucrez cu ele.

IP: Daca ar fi sa schimbi ceva la modul in care se desfasoare acivitatea la cursuri, ce ai schimba?

Marius: S-ar putea ca raspunsul sa sune a cliseu, dar… Nu as schimba nimic. 🙂

IP: Cu siguranta ai creat deja o aplicatie de care esti mandru. Ne-o poti arata? Ce iti place cel mai mult la ea?

Marius: Am mai multe aplicatii care imi plac. Imi plac pentru ca, zic eu sunt destul de reusite, legat de partea de aratat, din pacate pe cele din Modulul 2 nu am cum sa vi le arat deoarece nu sunt publicate pe web (fiind vorba in principiu de site-uri web),  dar gasiti mai jos cateva dintre aplicatiile create in Scratch in cadrul Modulului 1. Avand in vedere ca este vorba despre Scartch nu va asteptati la ceva “WOW”, dar sunt aplicatii reusite, cred eu:

Save the girl: https://scratch.mit.edu/projects/162378669/

Mario: https://scratch.mit.edu/projects/162355567/

Nota: Jocurile pot fi jucate doar pe desktop.

IP: Apropo de creatie… Datorita interesului tot mai mare acordat programarii, inteligenta artificiala evolueaza intr-un mod surprinzator. Ce parere ai despre acest lucru?

Marius: Cred ca depinde foarte mult de domeniul in care este / va fi folosita. Sunt de acord cu masinile autonome si cu tot ceea ce tine de ineligenta artificiala in domeniul medical, dar nu sunt de acord cu folosirea inteligentei artificiale in domeniile militare. Din pacate multe din tehnologiile de AI sunt dezoltate mai intai pentru domeniile militare si abia apoi in alte domenii.

IP: Cum arata o lume lipsita de programare, din punctul tau de vedere? Este important ca aceasta sa evolueze si sa existe in permanenta oameni care sa o aprofundeze?

Marius: Am asociat in permamenta  inovatia cu programarea, pentru ca in prezent  toate dispozitivele din jurul nostru, chiar si cele ce par banale, daca le analizam putin o sa descoperim ca acolo undeva pe un circuit integrat gasim un cip de memorie cu un mic programel pe el, deci fara discutie in prezent gasim programarea peste tot in jurul nostru.

Plecand de la aceasta premisa, sunt de parere ca o lume lipsita de programare (vorbesc despre o lume in care programarea nu ar fi existat deloc) cu siguranta nu ar fi fost atat de avansata ca acum, iar populatia nu ar fi avut cunostintele de care dispunem acum. Ma refer la cunostinte despre mediul inconjurator si cunostintele din diferite domenii (medicina, astronomie, biologie, etc). Sa nu uitam ca prima misiune pe Luna a fost realizata  si cu ajutorul programarii.

 Legat de partea a doua a intrebarii, cu siguranta programarea trebuie sa tina si ea la randul ei pasul cu evolutia tehnologiei , dar asta se intampla deja, vedem ca apar in permanenta noi limbaje de programare, iar cele deja existente beneficieaza de update-uri regulate ce le fac sa fie mai versatile si mai puternice.