De la contabilitate la programare

Una din problemele societatii moderne, despre care am amintit in mai multe articole, este reprezentata de prejudecatile fata de femeile care aleg sa fie programatori. Desi s-a dovedit faptul ca un cod scris de un barbat nu este neaparat mai bun decat un cod scris de o femeie, ideea ca femeile nu sunt potrivite pentru o astfel de meserie continua sa faca furori. Saptamana aceasta stam de vorba cu Adriana Chitulescu, absolventa cursurilor noastre, care ne va impartasi ce anume a motivat-o intr-atat de mult incat a reusit sa finalizeze toate modulele.

Salut, Adriana! Am sa te rog sa ne spui cateva lucruri, pe care tu le consideri relevante, despre tine si lucrurile care te fac sa fii tu.

Buna! Daca ar fi sa ma descriu in cateva cuvinte as putea afirma ca sunt o persoana activa, dorind mereu sa descopar lucruri noi si sa ma bucur de tot ce este frumos: O plimbare cu bicicleta in natura, un concert al trupei favorite, o carte buna, o iesire cu prietenii in oras sau la munte, un city break intr-un alt oras.
Din punct de vedere profesional, sunt contabila la baza, absolvind ASE, facultatea REI si Master Analiza financiara si evaluare. Ca experienta profesionala am avut o evolutie cu pasi mici bine calculati: De la a vinde ziare in timpul facultatii, apoi continuand in compania Zapp unde am inteles ce inseamna profesionalismul si un colectiv de oameni de la care am invatat foarte multe, au urmat o companie de telecomunicatii, o experienta in domeniul turismului si apoi 3 ani pentru o companie franceza din domeniul bancar. In momentul de fata, sunt consultant pentru o banca.

Puteai alege, iata, orice alt domeniu, dar ai ales sa mergi pe acest drum. De ce?

In urma cu aproximativ un an si jumatate voiam sa fac o schimbare din punct de vedere profesional si am decis sa incerc sa descifrez tainele programarii. Recunosc ca m-au ajutat foarte mult cunostintele de business/accounting fiind o combinatie perfecta pentru mine, programare-contabilitate.

Unde ai auzit despre cursurile InvatamProgramare.ro?

Cunoscandu-l pe Ovidiu dinainte, mi-a propus sa particip la cursurile sustinute de el, sa vad daca imi va placea si daca acest domeniu va fi compatibil cu ce imi doresc in viitor. Se pare ca a fost o decizie foarte buna, deoarece am reusit sa-mi schimb directia profesionala si sa descopar ca domeniul programarii este fascinant si sunt foarte multe de invatat.

Care a fost motivul pentru care ai decis sa continuarea cursurile pana la ultimul modul?

In fiecare modul am descoperit anumite aspecte care am cosiderat ca ma vor ajuta pe viitor si trebuie sa recunosc ca am avut ambitia de a continua si de a invata, chiar daca am fost singura fata care a reusit sa termine toate modulele.

Pe parcursul procesului de invatare, ai simtit pentru o clipa ca este posibil sa te afli pe un drum gresit?

Niciodata nu am considerat ca e un drum gresit, din contra! Incercam sa imi aloc timp mai mult pentru a studia si a ma uita la tutoriale. Mie mi-a placut foarte mult modulul de baze de date/ SQL si tocmai de aceea am decis sa merg pe aceasta cale din punct de vedere profesional.

Cum ai reusit sa iti mentii speranta vie in cele mai dificile momente?

M-am gandit la viitor, iar cand aleg un obiectiv incerc sa-l indeplinesc. A fost un amestec de ambitie asociat cu perseverenta.

Numeste doua lucruri pe care consideri ca programarea le-a schimbat la tine.

Programarea m-a ajutat sa-mi definesc mai bine gandirea analitica si sa fiu mai atenta la detalii.

Descrie-ne un pic sentimentul pe care l-ai avut atunci cand ai scris primul cod.

Este un sentiment foarte placut si unic, deoarece inainte de a incepe cursurile nu-mi puteam imagina cum niste coduri scrise pot conduce la crearea unui joc, de exemplu.

Crezi ca limbajele de programare pot fi percepute ca “limbi straine” ale viitorului?

Consider ca limbajele de programare sunt viitorul existentei noastre si tot ce se va crea in viitor va avea la baza un algoritm de programare.

Ai pentru viitorii cursanti cateva sfaturi?

Recomand cu incredere cursurile de programare sustinute de Ovidiu. Este o persoana care pune mult suflet in ceea ce face, se implica si este foarte pasionat de lucrurile care tin de acest domeniu, iar asta se poate observa foarte usor.
De asemenea, din experienta recomand ca trebuie sa incercam sa descoperim ce ne dorim cu adevarat in viata. Daca nu incercam nu vom sti daca este pentru noi sau nu.