Ești la început de drum? Îți oferim câteva sfaturi

Sfaturi pentru incept de drum in cariera de programator.

După câțiva ani petrecuți în multinațională, te-ai gândit să schimbi domeniu și să te apuci de programare. Nu îți fie teama, poate startul este un pic mai greu, dar vei vedea că după primii ani în domeniu, totul va părea mult mai ușor și mai familiar.

Iată câteva sfaturi pentru programatorii la început de drum:

  1. Exersează, exersează în fiecare zi

Programarea se învață prin exercițiu zilnic, perseverență și dorința de a fi mai bun în fiecare zi. Ai 30 de minute libere pe zi, alocă-ți-le pentru a citi un articol, a scrie cod, a discuta cu ceilalți. Scrie aceeași linie de cod de mai multe ori și vei descoperi ceva nou de fiecare dată.

În cartea sa, The Outliers, Malcolm Gladwell, ne dezvăluie secretul celor 10.000 de ore pentru a deveni expert într-un domeniu. Noi spunem că nu ai nevoie chiar de 10.000 de ore, dar dedică-ți în fiecare zi timp și vei vedea rezultatele.

  1. Specializează-te pe un domeniu/nișă

Găsește o nișă din cadrul programării, învață cât mai mult, documentează-te și specializează-te pe ea. Învață foarte bine un limbaj de programare care îți place sau specializează-te doar pe o industrie, acestea sunt sfaturile către un drum sigur și rapid spre succes! Pasiunea se va vedea încă de la primul contact cu angajatorul, așa că nu îți face griji în găsirea unui job ulterior.

  1. Gândește-te la programare ca la o carieră, nu un job de la 9 la 5

Programarea nu este un job doar de la 9 la 5, fiecare oportunitate reprezintă un nou pas pentru atingerea scopului inițial: acela de a deveni un programator cât mai bun și mai căutat. Stabilește-ți o strategie încă de la început și încearcă să urmezi pașii pentru atingerea acesteia.

  1. Networking, networking, networking

Fie că alegi să mergi la evenimente de profil sau păstrezi legătura cu recruterii de IT, alege să fii cât mai sociabil și deschis pentru crearea unui networking cât mai extins. Nu uita, sharing is caring 🙂

Chiar dacă ești angajat și ești chemat la un interviu (deși nu îți dorești să îți schimbi jobul), încearcă să ai o discuție, să vezi ce se mai caută “în piață“, să vezi ce industrii încep să aibă nevoie de programatori. Nu știi niciodată de unde apare o oportunitate 🙂

  1. Privește criticile ca pe un factor pozitiv

Nimănui nu îi este ușor să primească critici sau respingeri la interviu, dar poți transforma acest lucru într-o experiență din care să înveți și să ai mai mult succes pe viitor. Nu te speria, cu toții am trecut prin așa ceva la început. E ok, reușitele ulterioare te vor face să uiți de criticile de la început de drum.