Modulul 1 prin ochii grupei G5M1

Daca vrei sa inveti programare si nu stii cu ce sa incepi citeste acest articol pana la capat. E povestea noastra G5M1 (adica a cincea grupa care incepe si termina Modulul 1-  Afla daca esti facut sa devii programator).

Sa va povestim putin cum au decurs lucrurile.

Am plecat la drum 9 cursanti entuziasmati si dornici sa invatam programare. Toti aveam job si veneam la curs dupa o zi de munca. A fost o atmosfera relaxanta in care am pus bazele programarii intr-un mod amuzant.

La inceput programarea in Scratch ne-a parut o joaca, dar de fapt ne-a ajutat sa ne dezvoltam cateva skill-uri primare pentru rezolvarea problemelor in programare: gandirea logica, spargerea unei probleme in subprobleme, folosirea structurilor decizionale si repetitive, utilizarea variabilelor si a evenimentelor, etc Cu ajutorul lui Scratch am exersat usor toate conceptele invatate si am avut un feedback imediat.

O experienta intensa a fost “Day of code”. La sfarsitul modulului ne-am ales o zi in care am dezvoltat un joc in Scratch. Practic, in acest mod am simulat o zi de munca din viata unui programator. Nu este usor sa stai 8 ore/zi in fata unui calculator si sa dezvolti aplicatii… Scopul acestui exercitiu este sa ne dem seama daca ne face placere sa petrecem atat de mult timp in fata calculatorului scriind cod. La ce concluzii am ajuns dupa aceasta experienta:

  • in programare te lovesti mereu de probleme si poti deveni frustrat daca nu gasesti imediat solutia potrivita, astfel ca trebuie sa fii perseverent;
  • este solicitant pentru un incepator sa lucreze atatea ore, dar daca iti place ceea ce faci cu timpul devine mai usor;
  • este foarte important sa stii ce ai de facut si sa stii sa imparti o problema complexa in subprobleme. “Toti cursantii au ajuns la concluzia ca daca si-ar fi structurat mai bine functionalitatile jocului la care lucrau l-ar fi dezvoltat mai rapid.”
  • este bine sa incepi cu lucruri simple. Nu trebuie sa avem asteptari foarte mari si sa alegem probleme complexe de la inceput. Este mai bine sa incepi cu probleme simple si sa le dezvolti pe parcurs, dupa ce capeti putina experienta. Te vei simti mult mai bine la sfarsitul zilei daca ai facut un joc basic dar functional, decat sa-ti alegi ceva foarte complicat si sa nu-l duci la bun sfarsit.
  • Iata cateva joculete facute de noi, cursanti:

Credeti ca o astfel de experienta vi se potriveste si voua?

Va asteptam la curs daca doriti sa deveniti programatori.

La final va lasam cateva poze cu noi la curs. 🙂