Iată că ai ajuns și aici! Ai terminat sau urmează să termini cursurile, iar următorul pas firesc este să îți găsești un job. Deși ai muncit din greu pe perioada studiului, descoperi că intrarea pe piața muncii s-ar putea să nu fie atât de ușoară pe cât te așteptai. În domeniul IT, din fericire, firmele au mereu nevoie de specialiști în domeniu. Cu toate acestea, vei găsi uneori ca fiind dificil să faci cea mai bună alegere pentru cariera ta.
Cea mai frecventă întrebare întâlnită în cadrul interviurilor pentru un job este Care este experiența dumneavoastră în acest domeniu?, aceasta ridicând probleme absolvenților ce nu au avut ocazia să pună încă în practică noțiunile teoretice însușite.
Din fericire, trăim într-o epocă în care informația este la un click distanță. Am alcătuit pentru voi o listă cu cele mai folosite platforme, menite să ofere o mână de ajutor celor ce sunt în căutarea unui job sau a unui internship.
1 Hipo.ro
Dacă locuiești într-un oraș care e centru universitar, cu siguranță ai fost oprit pe stradă cel puțin o dată de o persoană ce ți-a oferit un pliant pe care scria Angajatori de top, acel târg de joburi unde angajatori din diverse domenii de activitate nu doar că îți oferă oportunitatea de a îți lăsa CV-ul, ci și organizează diferite prezentări/workshopuri. În cadrul workshopurilor și conferințelor sunt abordate teme ce țin de consiliere în carieră, dar și subiecte din diferite domenii de specialitate, cum ar fi IT-ul.
Hipo.ro colaborează cu zeci de firme din toată țara. Platforma lor online este ușor de utilizat, arătându-ți joburile disponibile în funcție de aptitudinile și cerințele tale, având posibilitatea de a aplica direct de pe platformă.
2. Practica-ta.ro
În 2014, Practica-ta.ro avea să fie prima platformă dedicată stagiaturilor de practică. Aceasta mediază relația dintre companie și student, fiind dedicată ambelor categorii: companiile își pot creea un cont, posta stagiul de practică iar apoi aproba studenții; studenții pot afla aici mai multe informații despre internshipurile existente și chiar aplica pentru ele.
Platforma oferă, pe lângă internshipurile ce reprezintă principalul domeniu de activitate, și câteva materiale utile pentru dezvoltarea studenților: Ghid de lucru în echipă, Ghid de negociere, etc. Nu e de mirare că Alianța Națională a Organizaților Studențești din România o recomandă.
3. Junio.ro
Din aceeași sferă de activitate face parte și Junio, platformă dedicată studenților ce sunt în căutarea unui internship sau a unui job. Aceasta le oferă celor interesați oportunitatea de a combina într-un mod echilibrat studiile cu practica, rezultatul fiind un absolvent cu experiență pe piața muncii.
4. inPractica.ro
Tot din categoria celor mai sus menționate face parte și platforma inPractica.ro. Aceasta are o gamă mult mai variată de joburi, aici regâsindu-se locuri de muncă în domenii începând de la IT, inginerie, agricultură până la babysitting, voluntariat și catering.
5. JA România
Pentru că nu doar studenții au nevoie să se dezvolte, iar internshipurile nu sunt singurele metode de a învăța lucruri noi, JA România aduce pe piață oportunități de care pot beneficia și elevii. Platforma oferă în plus și conceptul de voluntariat, tinerii având ocazia să își exerseze abilitățile, fiind voluntari în proiecte naționale sau internaționale.
Dacă tot am ajuns la capitolul internațional, nu putem să nu menționăm două dintre cele mai cunoscute programe ce mediază experiențe internaționale
6. AIESEC
Cunoscută mai degrabă ca fiind o organizație ce promovează și cultivă leadershipul, AIESEC este totodată și o platformă ce oferă deschidere spre internshipuri și voluntariat international. Avantajele unei astfel de aventuri sunt numeroase: acumulezi experiență, cunoști o nouă cultură și cu siguranță vei fi împins să ieși din zona ta de confort și să îți lărgești orizonturile.
7. ERASMUS PLUS
De Erasmus auzim încă de la începuturile studenției, când primim pliante prin care suntem informați că putem studia pentru un an/semestru într-o universitate din străinătate. Aceste mobilități sunt foarte populare printre studenți, oferindu-ți ocazia să cunoști un sistem nou în timp ce studiezi un domeniu asemenea celui de acasă.
Erasmus însă nu oferă doar mobilități. Prin intermediul Erasmus Plus ai ocazia să urmezi un internship plătit în cadrul unei firme dintr-o țară aleasă de tine.
Dacă că ești în căutarea unui un job în țară sau în străinătate, un internship plătit sau oportunitatea de a face voluntariat, această listă îți poate veni în ajutor. Indiferent pentru ce optezi, nu uita să profiți la maxim de fiecare experiență!
Nota: Acest articol l-am scris deoarece pe LinkedIn primiesc adesea intrebari de la studenti si proaspat absolventi daca stiu oportunitati de practica si/sau job pentru juniori. Sper ca acest articol sa va ajute. 🙂