Salutare programatori și viitori programatori. Astăzi l-am prins la masa de discuții pe Alex. Coleg de breaslă de peste 5 ani și coleg de drumeții montane. El ne va povesti cum a trecut de la arhitectură la programare Android ca “stație intermediară” în drumul lui către UX Designer (User Experience Designer) și cum a început o aplicație cu scopul de a învăta programare, aplicație care acum are peste 500.000 de download-uri. Să-i dăm drumul…
1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine
Salut, sunt Alex Ene și momentan lucrez ca UX Designer dar parcursul profesional în ultimii ani m-a trecut prin partea de dezvoltator software Android, deși formarea mea este de arhitect. Am terminat facultatea de Arhitectură în 2010, adică în mijlocul crizei economice, criză în care domeniul construcțiilor a fost cel mai afectat. Atunci a apărut întrebarea dacă să rămân în Arhitectură pe proiecte din ce în ce mai prost plătite, mai puțin interesante și mai puțin plăcute, sau să-mi folosesc energia pentru a trăi o viață mai bună. Atunci a apărut ideea de a trece pe zona IT. Am făcut liceul de Matematică Informatică, deci aveam un background care mă pregătea pentru această schimbare și nu o luam de la zero. Totuși, de atunci trecuseră 6-7 ani în care nu am mai avut tangență cu informatica și multe lucruri/informații nu le mai știam.
2. Cum ai început?
Țin minte că prietena mea își cumpărase un curs Java pe care l-am făcut și eu și mi s-a părut interesant pentru că până atunci nu avusesem experiență cu Java sau programarea orientată pe obiecte. Am făcut acest curs în timp ce lucram ca arhitect, adică a fost o perioada de 6 luni în care am făcut diverse cursuri, pregătindu-mi schimbarea profesională .
Când am încheiat colaborarea cu biroul de arhitectură pentru că nu mai erau proiecte, a trebuit să mă hotărăsc ce fac mai departe.
Așa că am început și niște cursuri de Android pentru că deja știam direcția în care vreau să merg. De fapt când m-am orientat spre zona IT am vrut să trec spre UX Design (ceea ce fac de fapt acum) doar ca la acel moment pe piață nu prea erau disponibile astfel de joburi și m-am gândit că cel mai apropiat domeniu ar fi programarea mobile, gândindu-mă că astfel voi putea înțelege ce presupune implementarea unei propuneri de design.
3. Cum ai ajuns să câștigi bani din programare?
Am început să aplic la joburi de programatori Android și am fost la câteva interviuri, dar răspunsurile n-au venit atât de repede pe cum mă așteptam. Primind o oferta de la un prieten care avea un startup de soft medical am acceptat-o, chiar dacă în job-ul respectiv foloseam tehnologii web. Apoi, la aproximativ două luni după ce am început să fac programare web, am primit un răspuns de la interviurile la care fusesem inițial și, cu părere de rău, i-am spus prietenului meu că voi renunța la oportunitatea oferită de el pentru a merge într-o direcție pe care mi-am dorit-o de la început, programarea Android.
La noul job, primele 6 luni am lucrat part time pentru ca în paralel făceam și niște cursuri de baze de date. Apoi, a început o perioada mai grea pentru că aveam acele cursuri iar la job începusem să lucrez la primele mele proiecte, unde complexitatea depășea nivelul la care eram și nu reușeam mereu să înțeleg conceptele din spatele aplicațiilor. Au fost 6 luni destul de solicitante în care voiam să învăț cât mai multe și simțeam că sunt în urma colegilor mei care deja aveau câțiva ani de experiență.
4. Cum te menții la curent cu noutățile din IT?
Pentru a rămâne la curent cu noutățile mă abonasem la câteva bloguri de Java și Android și încercam ca în fiecare zi să învăț câte ceva nou (de la o funcție nouă, informații despre un framework până la un mic algoritm sau cum să optimizez codul în diferite situații). În fiecare zi simțeam că e ceva nou de învățat și a fost o perioadă în care a fost mult efort intelectual dar am și crescut foarte repede; chiar țin minte că la un moment dat am avut un coleg cu mulți ani de experiență care se baza pe modul în care obișnuia să facă lucrurile și într-o problemă, eu neștiind cum să fac, am căutat pe Google și am găsit niște soluții de implementare mult mai eficiente care se bazau pe metode noi implementate în SDK-ul Android. Această experiență a fost importantă pentru mine pentru că mi-a arătat că nu contează câți ani de experiență ai, dacă nu ești la curent cu noutățile din programare. Mi-a dat multă energie și încredere în forțele proprii iar după un an am simțit nevoia să-mi caut un alt loc de muncă pentru a lucra la proiecte Android mai provocatoare și pe placul meu.
În acel moment, adică după aproximativ un an și jumătate, ajunsesem la un nivel la care mă simțeam confortabil să merg la interviuri și să lucrez în IT.
5. Care sunt diferențele dintre mediul din IT și arhitectură?
Mi-a plăcut mult zona IT unde personal am întâlnit oameni sunt mult mai deschiși și mult mai relaxați. Dacă ai o idee, în IT o poți implementa, față de arhitectură unde ești limitat de buget, de client, constructor etc și e mult mai greu să-ți impui o viziune. În IT poți ai multă libertate, iar dacă vrei, poți să-ți faci propria ta aplicație în paralel cu jobul sau chiar cu perioada de învățare, ceea ce am făcut și eu. Mi s-a părut foarte util ca atunci când învățăm ceva nou să mă gândesc să văd cum aș putea integra acel concept în aplicația la care eu deja lucram de ceva vreme. Asta mă motiva să creez funcționalități noi la aplicația mea. Chiar aș putea vedea această aplicație ca o metodă de a-mi testa cunoștințele nou învățate. Am trecut astfel prin toate fazele de realizare: de la conceperea și crearea primei versiuni, lansare, promovare, ascultarea și implementarea feedback-ului utilizatorilor. De asemenea, o aplicație a ta îți aduce multă satisfacție, mai ales când vezi că utilizatorii o folosesc și sunt mulțumiți de ea. În cazul meu, a fost tradusă de comunitatea de useri pentru a fi disponibilă în cât mai multe limbi. Nu am avut nici un fel de promovare plătită, dar aplicația a crescut organic și au venit din ce în ce mai mulți useri și toate poveștile lor sincere mă ajutau și mă motivau să o dezvolt în continuare, în prezent avand peste 500.000 de download-uri și un rating de 4.5 din peste 7000 de review-uri. Dacă vreți să descărcați aplicatia Historical Calendar, o puteți face aici.
6. Ai niște recomandări pentru colegii sau viitorii colegi de breaslă?
Participări la meetup-uri sau alte comunități de programatori pentru a-ți păstra motivația pentru că altfel este greu să păstrezi un ritm constant de învățare. Dacă nu ești autodidact ca să te menții motivat, îți poți pierde energia după câteva luni.
Crearea unei aplicații care să crească o dată cu cunoștințele tale. Mulți creează multe aplicații micuțe pentru fiecare concept nou învățat; eu am ales să fac o singură aplicație pe care să o dezvolt, să o întrețin, să rezolv buguri și am folosit experiența asta ca un impuls.
Este important să știi ce vrei. Dacă nu îți dorești cu adevărat, este foarte greu să-ți găsești resursele interne să crești. Dar dacă ai un scop și o motivație clară, o să-ți fie mai ușor, pentru că de fiecare dată când te vei împotmoli, îți vei aduce aminte de ce vrei să mergi pe acest drum. În cazul meu, îmi doream să trăiesc înconjurat de oameni ok și plini de viață. Am reușit să găsesc asta și chiar mi-am făcut mulți prieteni cu care pot să ies la o bere sau la o tură pe munte.
“Mulțumim Alex pentru că ne-ai împărtășit călătoria ta prin lumea programării”
Dacă aveți întrebări pentru Alex lăsați mai jos un comentariu și el vă va răspunde.
Spor la învățat!
Spor la învățat programare!
Mulțumim mult pentru articol, foarte foarte util!
Salut Alex,
Sa inteleg ca tu nu ai facut alte aplicatii micute pentru a invata unele notiuni de baza? Totul ai exersat pe aceasta aplicatie mare? Nu ti-a fost greu?
Bună Alexandra,
Efectul a fost același. Am implementat mai multe funcționalități mici, doar că erau în cadrul aceluiași proiect. Asta m-a forțat să țin cont și de restul aplicației, ceea ce e mai apropiat de cum funcționează dezvoltarea software.
Probabil că e mai greu așa, dar mă motiva mai mult să îmbunătățesc proiectul. De multe ori, funcționalitățile noi erau cerute chiar de useri. Tot procesul a fost accelerat, în cazul meu, lucrând pe un singur proiect mare.
Făcând o paralelă cu domeniul construcțiilor, e ca și cum te ocupi de instalația electrică, de sanitare, încălzire, etc. La final te bucuri mai mult dacă le ai pe toate în aceeași locuință 😊