Ce este un curs Remote?

Asa cum bine stiti, de cateva zile am lansat in cadrul InvatamProgramare.ro primul Curs Remote: Introducere in lumea programarii, in care vom deslusi bazele programarii. Personal, stiu de conceptul de curs remote de 2-3 ani, dar pentru ca inca nu este un concept suficient de clar si pentru ca pentru multi inseamna unul si acelasi lucru cu un curs online, m-am hotarat sa scriu acest articol.

In primul rand, un curs remote nu e totuna cu un curs online. Pentru acest topic vom avea o sectiune intreaga.

* Varianta lunga este sa cititi toate cele 4 puncte unde fac comparatia curs remote cu webinar, curs in sala si curs online. Varianta scurta este sa mergeti direct la punctul 4, unde vorbesc strict de cursul remote.

1. Ce presupune un curs online?

Un curs online presupune ca acel curs se desfasoara in intregime in mediul virtual, sa ii zicem “pe internet”. Asta presupune ca un curs este inregistrat audio-video si este publicat pe una dintre platformele de video: youtube, udemy, coursera, etc sau este publicat pe o platforma privata de cursuri ( in general companiile mari au astfel de platforme pe care le folosesc pentru a-si instrui angajatii. Parcurgerea unui curs online presupune vizionarea video cu video, pentru a intelege notiunile explicate. Cateodata aceste platforme mai includ teme si sectiune de intrebari si raspunsuri.

    Curs online vs Curs remote

Un curs remote se aseamănă destul de mult cu un curs online. Adica si cursul remote se desfasoara in intregime “pe internet”. Doar ca, spre deosebire de cursurile online,  acesta nu are filmulete inregistrate, el se desfasoara live , adica nu il poti vedea oricand vrei tu, se desfasoara la o anumita ora, cand poti interactiona cu colegii si trainerul. In cazul in care cursul este inregistrat il vei putea urmari si dupa dar fara sa mai poti interactiona cu trainerul si ceilalti participanti.

Deci, sumarizand, la un curs remote spre deosebire de un curs online ai avantajul ca poti interactiona cu trainerul si cu colegii si dezavantajul ca trebuie sa fii la o anumita ora in fata calculatorului. Se păstrează totusi avantajul cursului online de a putea face acel curs din confortul canapelei tale.

2. Ce presupune un curs in sala?

Aici nici nu cred ca mai are sens sa detaliez, totusi voi evidentia asemanarile si deosebirile. Uu curs in sala se desfasoara intr-o sala de curs dotata cu pc-uri conectate la internet, proiector, white-board, etc , unde cursantii pot interactiona cu trainerul bidirectional, astfel incat acel curs se va mula pe nevoile si pe nivelul de cunostinte al cursantilor. Acesta mi se pare de departe cel mai mare avantaj al cursantului: Daca interactionezi cu trainerul el isi poate adapta cursul pe nevoile tale. Mai mult, atunci cand intampini o problema la partea practica, eu, ca trainer, pot sa vin la tine si sa te ajut sa o depasesti. Dezavantajul este ca pentru un curs in sala trebuie sa te deplasezi pana la sala, iar daca esti din Bucuresti, drumul poate insemna si mai mult de o ora. Daca nu esti din Bucuresti trebuie sa gasesti un curs la tine in oras, iar sansele scad din ce in ce mai mult cu cat orasul este mai mic.

    Curs in sala vs Curs remote

Motivul pentru care am ales sa fac cursuri remote este tocmai avantajul cel mai mare cu care vin cursurile in sala, avantaj care se pastreaza si la cursurile remote: Interactiunea bidirectionala cursanti-trainer. Mai mult, atunci cand intampini o problema la partea practica, eu, ca trainer, pot sa ma conectez la PC-ul tau si sa te ajut sa o depasesti.

Ai putea zice ca, făcând aceasta comparatie,  ca un Curs Remote nu are nici un dezavantaj. Eu vad unul: faptul ca interactiunea live creaza mai multa incredere intre cursanti si trainer si intre cursanții înșiși, spre deosebire de interactiunea online. In plus, fostii mei cursanti stiu: nicio interactiune nu e mai faina decat o bere dupa curs. 😀

3. Ce presupune un webinar?

Pe scurt, un webinar este o conferinta online. Adica o prelegere sau discutii moderate de cineva care are deja stabilit un fir epic.  Ea poate fi modificata printr-una sau mai multe sesiuni de intrebari si raspunsuri.

    Curs Remote vs Webinar

Asemanarea dintre Curs remote si Webinar este data de faptul ca ambele se desfasoara pe “internet”. Iar deosebirea este data de faptul ca la Webinar lipseste partea de interactiune dintre cursanti si trainer.

4. Cursul Remote + tabel de avantaje/dezavantaje

Acum ca am ajuns la ultimul punct, sa sumarizam ce este un Curs Remote.

– daca plecam de la definitia de curs online am putea spune ca un Curs remote este un curs online care se desfasoara live si care ofera cursantilor posibilitatea de a interactiona cu trainerul.

       Curs Remote = Curs Online + Live + Interactiune

– daca plecam de la definitia cursului in sala am putea spune ca un Curs remote este ca un curs in sala, dar care se desfasoara intr-o sala de curs virtuala.

       Curs Remote = Curs in sala + “Internet” (sala virtuala)

– daca plecam de la definitia webinarului, am putea spune ca un Curs remote este un webinar in care cursantii pot interactiona cu trainerul.

       Curs Remote = Webinar + Interactiune
curs remote tabel avantaje-dezavantaje invatam programare

In tabelul de mai sus am incercat sa sintetizez informațiile de pana acum printr-o comparatie intre cele 4 moduri de a invata: Curs in Sala, Curs Online, Webinar, Curs Remote. Sper ca mi-a reusit. Daca aveti recomandari sau sugestii lasati un comentariu.

Va astept la primul Curs Remote: Introducere in lumea programarii organizat de InvatamProgramare.Ro. Daca vrei sa participi la o lectie demonstrativa scrieti-mi un mail pe ovidiu.rudi@gmail.com

Spor la invatat!

Spor la invatat programare!