Codul sursa

Asa cum am discutat in articolul precedent cand am vazut “Ce este programarea calculatoarelor?” programatorii nu scriu cod care este inteles in mod direct de catre calculator. Programatorii scriu cod intr-un limbaj de programare pe care ei il stiu, acesta se numeste cod sursa. Pentru ca acest cod sa fie inteles si executat de un calculator, codul sursa trebuie tradus.

Ce este codul sursa?

Codul sursa al unui program este scris intr-unul sau mai multe limbaje de programare intelese de programatori si nu reprezinta codul masina care este direct executat de un calculator. El reprezinta o insiruire de linii de cod scrise de cele mai multe ori ca text simplu si poate fi organizat in unul sau mai multe fisiere. Si este important sa intelegem ca un programator atunci cand programeaza calculatorul (a se intelege: atunci cand scrie codul sursa) el nu scrie acel cod intr-un limbaj care este inteles in mod direct de calculator. Pentru ca un cod sursa scris de programator sa fie inteles de un calculator acesta trebuie tradus calculatorului folosind un traducator. Traducatoarele sunt programe care transforma codul scris de un programator in instructiuni care pot fi executate nemijlocit de nu calculator. Traducatoarele pot fi de doua tipuri: compilator sau interpretator. Pentru a vedea diferenta dintre codul sursa si codul masina v-am pregatit doua fisiere: cod sursa.cs si cod masina.exe. Fisierul cod masina.exe este rezultatul traducerii.

Ce trebuie sa stii pentru a scrie codul sursa?

Daca ne gandim din perspectiva restransa, a coda, pentru a putea scrie cod o persoana trebuie sa cunoasca un limbaj de programare.
Daca ne referim la perspectiva larga, a programa, pentru a putea scrie cod o persoana trebuie sa aiba cunostinte despre cateva subiecte diferite:
– cunoasterea domeniului pentru care dezvolti aplicatia;
– logica;
– algoritmica;
– cunoasterea unui limbaj de programare.

Voi ce limbaj de programare ati dori sa cunoasteti? De ce? Scrie-mi intr-un comentariu.

Acum pentru ca am lamurit ce este codul sursa si pentru ca am inteles ca el este tradus (transformat in cod masina) pentru a fi inteles de calculator. Nu ne ramane decat sa discutam despre traducatoare si tipurile de traducatoare in urmatorul articol.