Drumul de la vis la performanta

Acest articol este primul din seria de articole “Drumul catre succes“. Din pacate in majoritatea persoanelor isi doresc schimbarea peste noapte. Iar marketingul multor companii hranesc acest vis irealist in majoritatea domeniilor, si in special in programare, si promoveaza “pastile” care te fac programator in 6 saptamani, intr-o luna, in 48 de ore. Realitatea este ca in spatele fiecarei povesti de succes este multa munca, dar noi la TV si pe internet vedem doar rezultatele pentru ca marketingul nu promoveaza munca din spate.

Noi stim ca in spatele fiecarui succes sta multa munca. De aceea am invitat persoane care stiu ce inseamna sa ai succes si care au fost dispusi sa ne vorbeasca si de munca din spate, despre greutati, si despre importanta perseverentei. Aspecte pe care noi nu prea avem ocazia sa o vedem. Astazi Andreea ne va arata drumul ei de la vis la performanta, nu va spun nimic despre ea, inca, pentru ca vreau sa ii cititi povestea fara a va influenta in vreun fel.

1. Cine esti si ce faci acum?

Buna ziua! Ma numesc Lungu Andreea Iuliana și sunt din Poiana Campina, județul Prahova. Fac 18 ani in 3 luni și de aproape 8 ani practic atletismul! Este o perioada grea, pentru toată lumea, dar trebuie sa fim puternici și sa asteptam sa ne reluam viața normala. Incerc sa ma mențin in forma și in perioada asta atât fizic cât și intelectual,citind și lucrând in continuare pentru școala.

2. Cum ai luat contact prima data cu sportul?

In clasa a 4-a am fost selecționata de către doamna mea profesoara, Marin Mihaela. Am fost la sala de sport din Campina și am dat anumite probe. In acel moment a fost o joaca pentru mine, dar am reușit sa ma descurc și sa intru in acel club cu succes.

3. Ce te-a facut sa treci la sportul de performanta?

Nu a fost o alegere. Fiind bun intr-un anumit domeniu, vrei sa perseverezi încontinuu și sa ajungi sa fii cel mai bun in ceea ce faci. Cred ca primii pași au fost atunci când am inceput sa practic acest sport.

4. Cum este drumul de la vis la performanta?

Este greu, ca in orice domeniu, ca sa fii cel mai bun. Trebuie sa faci anumite sacrificii, sa îți iei din timpul tau liber pentru a te antrena, sa refuzi anumite ieșiri cu prietenii, știind ca tu următoare zi ai antrenament sau chiar concurs. Nu cred ca toată lumea ar face asta. Sportul te învață ca nu mereu vei iesi pe primul loc sau ca nu vei avea mereu performanța dorita dar niciodată nu trebuie sa renunți.

5. Cum te-ai mentinut motivata?

Trebuie sa ai un psihic puternic, asta te va face sa nu renunți, iar sportul mi-a arătat ca intr-adevăr am așa ceva. Părerea mea este ca trebuie sa îți placa prea mult ceea ce faci ca sa nu renunți și sa îți doresti sa ajungi in vârf.Daca o faci din placere,totul vine de la sine,încrederea ca poți mai mult și mai bine,banii,o viața fericita și placuta.Psihicul il dezvolți pe parcursul vieții.Trebuie doar sa știi ce persoane trebuie sa ai lângă tine,pentru ca te ajuta mult.

6. Ai ajuns vreodata pe punctul de a renunta?

Da. Din cauza accidentărilor, am avut și astfel de momente. Cu ajutorul familiei, a antrenoarei și a prietenilor am reușit sa trec peste și sa ma gândesc ca asta fac de mică și chiar îmi place.

7. Cat te antrenezi? Cat de dificil este?

Ma antrenez de 6 ori pe săptămâna, câte 2 ore sau 2 ore jumătate. Antrenamentele constau in tehnica, aruncări cu diferite obiecte specifice, pregătire fizica și forță. M-am obișnuit cu aceste antrenamente, dar mereu trebuie sa cresc la forța in greutate, sau sa fac mai multe serii de aruncari sau sărituri. Nimic nu este ușor, dar stiu ca trebuie sa perseverezi mereu.

8. Care e cea mai mare rasplata pentru efortul depus?

Performanțele obținute in concursuri ma fac cea mai fericita și îmi demonstreza ca sunt o persoana puternica, fizic și psihic și îmi arată că am perspectiva de viitor.

Andreea ne arata drumul ei de la vis la performanta
“poza cu prima medalie luată chiar anul trecut la Balcaniada din Turcia. Am ieșit campioana balcanica atunci”

9. Câteva sfaturi pe care, daca le-ai fi stiut ti-ar fi fost mai usor?

Sportul nu este ușor. Nimic nu este. Începuturile mereu sunt grele, dar pe parcurs te obișnuiești și îți doresti singur mai mult. Cel mai bun sfat pe care l-aș putea da, este acela de a face din placere. Daca lucrezi din placere și nu obligat, atunci totul vine de la sine.

Pe mine cel mai mult la Andreea m-a impresionat promptitudinea. Am mai facut acest gen de articole si cu programatori si cu persoane care pornit pe drumul programarii si, in medie, dura o luna. Pana il mai finisam, pana faceam rost de poza mai dura o saptamana. De la momentul in care mi-a confirmat ca este disponibila pentru acest articol pana i-am trimis toata povestea si setul de intrebari a durat 4 saptamani. Din momentul in care i-am trimis descrierea si setul de intrebari a durat cateva ore pana cand mi-a zis ca a raspuns. In mai putin de o zi am stabilit si toate detaliile si finisajele. Recunosc ca mi-a facut o reala placere sa lucrez cu ea. Sa vedem cum va decurge colaborarea cu ceilalti sportivi in acest proiect “Drumul spre succes“.

Pe tine ce te-a impresionat cel mai mult?