Acest articol este cel de-al doilea din seria de articole “Drumul catre succes”. Din pacate, majoritatea persoanelor isi doresc schimbarea peste noapte. Iar marketingul multor companii hraneste acest vis irealist in majoritatea domeniilor, in special in programare si promoveaza “pastile” care te fac programator in 6 saptamani, intr-o luna, in 48 de ore. Realitatea este ca in spatele fiecarei povesti de succes este multa munca. Iar motivatia vine din dragoste, asa ne spune Ionut, altfel nu vom fi dispusi sa facem efort. Dar noi la TV si pe internet vedem doar rezultatele pentru ca marketingul nu promoveaza munca din spate. Munca nu vinde.
Noi stim ca in spatele fiecarui succes sta multa munca. De aceea am invitat persoane care stiu ce inseamna sa ai succes si care au fost dispusi sa ne vorbeasca si de munca din spate, despre greutati, despre importanta perseverentei si chiar despre importanta esecului. Aspecte pe care noi nu prea avem ocazia sa le vedem. Iata ce ne va povesti Ionut.
1. Cine esti si ce faci acum?
Numele meu este Ionut Balaban si sunt jucator profesionist de rugby la CSM Gloria Buzau.
2. Cum ai luat contact prima data cu sportul?
Am pasit in lumea rugby-ului la varsta de 15 ani la indemnul parintilor mei. In urma unor probe fizice am reusit sa intru la sectia de rugby al liceului Pedagogic din Barlad.
3. Ce te-a facut sa treci la sportul de performanta si care au fost primii pasi?
M-am indragostit de acest sport la primul contact si acest lucru m-a ambitionat sa urmaresc o cariera profesionista. Am stiut de la primele antrenamente ca vreau sa practic acest sport pana la cel mai inalt nivel.
Primi pasi spre performanta i-am facut in anul 2016 cand am semnat cu Dinamo Bucuresti si am trecut din DNS (Divizia Nationala de Seniori) in SuperLiga.
4. Cum este drumul catre performanta?
Este un drum greu, este o munca continua, dar totul devine mai usor cand faci ceea ce iubesti. Ca si bariere, pot sa spun ca ma consider un norocos, pentru ca nu am avut parte de ele, sau daca am avut nu au fost atat de mari incat sa nu le pot depasi.
Odihna este unul dintre factori cei mai importanti pentru a da randament maxim la antrenamente. In medie un sportiv trebuie sa doarma 8-9 ore pe noapte.
In functie de antrenamente preparatorul fizic si nutritionistul se ocupa de regimul alimentar. Am fost la echipe la care nerespectarea regimului alimentar te costa financiar. Si consider ca acest lucru te disciplineaza si mai mult.
5. Cum te-ai mentinut motivat?
Marea mea motivatie vine din dragostea pe care eu i-o port acestui sport. Imi doresc constant sa devin cea mai buna versiune a mea. O alta sursa de motivatie este familia mea si iubita mea.
6. Ai ajuns vreodata pe punctul de a renunta? Cum ai trecut peste acea perioada?
Am avut un singur moment cand am vrut sa renunt si asta s-a intamplat la inceputurile mele in rugby. Nu ma puteam obisnui cu programul, antrenamentele si faptul ca trebuia sa stau departe de parinti.
Tot ei au fost si cei care m-au facut sa inteleg ca iubirea mea pentru rugby este mai mare decat temerile si greutatile mele si asa am depasit aceasta perioada.
7. In ce consta antrenamentul?
Pe zi, ma antrenez in general cate 5 ore, 3 reprezentand cele 2 antrenamente si mai suplimentez individual si mergand la sala. Asta ne aduce la 100 de ore pe luna la care se mai adauga si meciurile din weekend-uri.
Inainte de campionat ne axam foarte mult pe pregatirea fizica si compartiment. In saptamanile premargatoare campionatului punem mai mult accent pe tactic si tehnic.
Dificultatea antrenamentelor difera de la echipa la echipa pentru ca fiecare antrenor are un stil propriu de a-si structura antrenamentele. Iar aici conteaza foarte mult echipa in procesul de crestere. Din experienta mea personala, eu fiind foarte tanar cand am semnat cu prima mea echipa din SuperLiga, ‘veteranii’ din aceea echipa m-au invatat foarte multe lucruri esentiale unui jucator de rugby.
8. Care e cea mai mare rasplata pentru efortul depus?
Pana in momentul de fata cele mai mari rasplati au fost debutul la echipa nationala a Romaniei de rugby in 15, foarte multe meciuri jucate la echipa nationala a Romaniei de rugby in 7’s, numeroasele medalii si titluri dobandite, cat si castigarea campionatului national de seniori in SuperLiga impreuna cu CSM Stiinta Baia Mare.
9. Ai câteva sfaturi?
Deviza dupa care m-am ghidat in toti acesti ani si inca ma ghidez este: “Cu cat dai sportului mai mult, cu atat iti da inapoi inzecit”.
As vrea sa le spun tuturor celor care sunt la inceput de drum sa nu renunte oricat de greu le-ar fi pentru ca satisfactia pe care o vor simti cand vor ajunge unde isi doresc este de neinlocuit.
Pe Ionut il stiu de multi ani, desi am interactionat destul de putin, si m-am bucurat mult cand a acceptat propunerea mea de a va impartasi si voua “Drumul catre succes“. Cel mai mult la Ionut m-a impresionat deviza dupa care se ghideaza: “Cu cat dai sportului mai mult, cu atat iti da inapoi inzecit“. Si mi-am dat seama ca in spatele acestei fraze sta mult adevar. Adevar care se aplica in toate domeniile si care s-a aplicat si in cazul meu atunci cand 3 luni am invatat programare, 8 ore pe zi aproape zilnic. Dupa acest “hai rup” am inteles ce inseamna sa programezi si am mai inteles si ce “grupe de muschi” trebuie sa imi antrenez pentru a deveni programator.
Tu cum iti gasesti motivatia? Ai intrebari, pentru Ionut, despre motivatie?
Eu nu pot sa inteleg cum dupa un meci pe care il pierzi poti sa nu te lasi de sport? Eu si cand iau bataie la Fifa tot imi vine sa dau cu consola de pamant!
Salut!
Iti inteleg sentimentul si eu ma enervez cand ma bate cineva la Fifa 😂😂 dar cand sunt pe teren toate frustrarile si nervii acumulati dupa un meci pierdut le folosesc intr-un mod constructiv si ma concentrez sa imi imbunatatesc meciul si sa invat din greseli!
Ce preferi sa faci un meci bun si sa pierdeti meciul sau sa faci un meci slab si sa castigati meciul?
Rugby-ul este un sport de echipa , deci victoria nu tine niciodata de o singura persoana . Pentru mine personal conteaza foarte mult sa dau tot ce e mai bun in fiecare meci indiferent de rezultat. La sfarsitul meciului vreau sa ies din teren multumit de prestatia mea!
Din start dacă faci un meci slab ai pierdut partida. Să zicem că un jucător face un meci slab, atunci mai ai șanse să câștigi, dar dacă deja doi jucători au un meci slab nu cred că mai sunt șanse să câștigi partida.
De accea e un joc de echipă și nu unul individual. Ce ai afirmat prima dată cred că se mai întâmplă dar ce ai afirmat a doua oară nu prea văd să se întâmple.