10 sfaturi pentru un CV profesionist

Stiu ca atunci cand esti in cautare de job, mai ales la inceput de cariera sau cand vrei sa te reprofilezi intr-un alt domeniu, construirea CV-ului poate fi un pas care sa iti dea batai de cap. 

“Sa adaug oare toata experienta mea sau doar cea relevanta? Oare cum sa organizez informatia? Cum sa atrag atentia recruiterului?“

Chiar si pentru cei care vor sa intre in domeniul IT, un domeniu unde cererea este mai mare decat oferta din piata, felul in care faci CV-ul te poate aduce mai aproape de job-ul pe care ti-l doresti. 

Georgiana Ghita, recrutor Invatam Programare

Internetul este plin de sfaturi despre cum sa iti faci CV-ului astfel incat sa treaca de screening si sunt sigura ca le-ati gasit deja, insa eu as dori sa va las cateva sfaturi din experienta mea de recruiter IT pentru a va ajuta pe voi cei care doriti sa intrati in acest domeniu sau sa ajungeti la interviu pentru job-ul la care visati. 

A. Procesul de screening

Din experienta mea de pana acum pot spune 5 lucruri despre cum se intampla procesul de screening:

  1. Petrec in medie 10-15 secunde pe un CV, asta inseamna ca nu il citesc cap-coada daca nu am identificat cuvintele cheie pe care le caut (ex.: o serie de tehnologii, limbi straine, etc.) in descrierea rolului
  2. Daca CV-ul nu este detaliat sau incomplet, nu il voi trece in etapa urmatoare (sau solicit unul mai detaliat, dar asta inseamna ca pierzi timp pretios in proces, caci altii vor avansa cu etapele de recrutare) 
  3. Daca CV-ul contine informatii copiate de pe net (mi s-a intamplat) sau din fisa de post (care nu aveau legatura cu activitatea lui de pe acel proiect), il descalific 
  4. Daca CV-ul nu are o logica in construire, informatia este pusa haotic, fara o ordine cronologica si este greu de urmarit, sunt sanse mari sa nu il contactez pentru job (mai ales daca vorbim de un job entry si am mai multi candidati interesati)
  5. Apreciez originalitatea in construirea CV-ului, daca sunt respectate cele 4 puncte anterioare.

B. Sfaturi pentru un CV profesionist

Nu am reteta pentru CV-ul perfect, pentru ca am vazut mai multe tipuri de CV-uri si formate si toate au fost in regula. Dar te pot ajuta cu 10 sfaturi pe care sa le urmaresti pentru a obtine un CV profesionist care te va aduce cat mai aproape de telefonul recruiterului:

1. Alege un format usor de completat si de urmarit.

Daca creativitatea nu este punctul tau forte opteaza pe un format simplu. Poti folosi profilul de pe Linkedin sau alte platforme de job-uri care iti permit sa descarci apoi Cv-ul, sau sa iti faci un format propriu. Daca esti creativ si job-ul la care aplici presupune si acest skill (ex.: graphic designer), poti sa te remarci prin construirea unui CV orginal, creativ si care sa transmita “sunt persoana potrivita pentru voi”

sfaturi CV profesionist, invatam programare

2. Trece toata experienta profesionala in CV

Chiar daca consideri ca nu este relevanta cu job-ul la care aplici (ofera o logica CV-ului si parcursului tau profesional). E important sa o treci in ordine cronologica, de la cel mai recent job la cel mai vechi (cel mai recent este cel mai relevant si acesta ma intereasa prima data) 

3. Nu am experienta, ce sa trec?

Nu ai mai lucrat inainte si nu ai ce sa treci la experienta profesionala? Nicio problema. Poti trece proiectele personale, internship-uri si programe de practica pe care le-ai urmat.

4. Am studii care nu tin de programare le trec?

Da, la partea de studii si pregatire profesionala iti recomand sa treci toate formele de invatamant, incepand cu liceul, si orice alte cursuri, training-uri si formari pe care le-ai facut pana in prezent

5. Nu ne intereseaza statusul marital

Nu uita sa iti treci si datele demografice (e suficient adresa de email, orasul si numarul de telefon, nu ne intereseaza adresa exacta unde locuiesti, statul marital, sexul, zodia, etc.) 

6. Nu uita de CV-ul in limba engleza

Eu mereu am solicitat CV-uri in limba engleza in domeniul IT. Iti recomand sa ai o varianta in romana si una in engleza, just in case, ambele cu aceleasi informatii

7. Adauga si alte skill-uri relevante

E important sa treci spre finalul CV-ului ce skill-uri relevante ai si un exemplu de cum le-ai dobandit (nu treceti skill-uri generale cliseice pentru comunicare, punctualitate, organizare). Poate fi vorba de limbi straine si nivelul la care le cunosti, sau lucrul cu diverse tool-uri si tehnologii (ex.: Microsoft suite, baze de date, etc.) 

8. Ai grija la greselile gramaticale si de ortografie!

Poti ruga un prieten sa iti citeasca CV-ul sa te asiguri ca totul este ok, iar daca limba engleza nu este skill-ul tau forte foloseste-te de o aplicatie care sa iti traduca corect sau cauta pe Google scrierea corecta a cuvintelor

9. Keep it simple and easy to read!

Incearca sa nu te intinzi pe 10 pagini chiar daca ai mai multa experienta. Detaliaza ultimele 3-4 roluri pe care le-ai avut pentru ca sunt cele mai relevante

10. Un scurt summary la inceputul CV-ului

Imi place sa ma intampini la inceputul CV-ului cu un scurt summary referitor la interesele tale profesionale si ce iti doresti sa faci (cat mai relevant cu rolul la care aplici), dar nu te apuca sa scrii romane!

Sper sa va fie de folos si sa obtineti job-urile pe care vi le doriti! Pe mine ma gasiti pe Linkedin in cazul in care aveti intrebari sau vreti sa revizuim impreuna CV-urile voastre! Altfel, ne vedem in sala de interviu…….sau in situatia actuala, in sala virtuala. 

Mult succes la construit CV-ul! 🙂

P.S. Daca a terminat de facut CV-ul vezi si “Ce asteptari are recruiterul de la un programator junior“.