De ce sunt putine femei in programare?

Discutam anterior despre mituri in programare. Pe unele dintre ele le-am contrazis, folosindu-ne de argumente. Ne raman, totusi, o puzderie de mituri legate de meseria de programator.femei in programare

Vorbim astazi despre un mit controversat, dezbatut si combatut in marile tari ale lumii.

Pentru inceput, haide sa facem un exercitiu de imaginatie: Repeta-ti in minte cuvantul “programator”. Probabil nu vei fi surprins cand vei constata ca, involuntar, ai asimilat imaginea unui programator cu cea a unui barbat. Ai inteles! Vom discuta despre mitul conform caruia femeile nu sunt buni programatori.

Exista un studiu, inca neverificat, care pare sa ateste ca femeile sunt discriminate atunci cand vine vorba de programare. Este efectuat de catre studentii de la California Polytehnic State University si North Carolina State University. Studiul a fost aplicat pe platforma GitHub, au urmarit rata codurilor acceptate de coordonatorii diferitelor proiecte in functie de propunerile si sexul utilizatorilor. Rezultatul a fost unul socant pentru credintele societatii: Codurile femeilor sunt acceptate intr-o masura mult mai mare decat codurile barbatilor DOAR daca sexul acestora ramane nescunoscut. Daca femeile isi dezvaluie identitatea sansa de acceptare a codurilor scade alarmant.

Ada Lovelace primul programator din lume

Sunt, de asemenea, studii care arata ca 83% dintre femeile care astazi sunt programator nu au invatat programare in scoala, comparativ cu procentul de 67% pe care il detin barbatii ce nu au studii de specialitate in domeniu. Ada Lovelace a fost nu doar prima femeie programator ci primul programator din lume, reusind astfel sa continue si sa corecteze munca lui Charles Babbage (insusi tatal calculatoarelor). Limbajul de programare, care ii poarta numele, ADA a fost folosit in Pentagon pana in anul 1997 pentru proiectele Departamentul Apararii nationale. Lista femeilor programator care au schimbat lumea poate continua cu zeci de nume marcante.

Chiar daca societatea ne arata, inca de la varste fragede, ca femeile trebuie sa fie frumoase si sa zambeasca politicos, ca barbatii sunt facuti pentru mecanica si meserii ce necesita folosirea gandirii, femeile s-au indreptat tot mai mult catre meserii ce presupun latura emotionala. Statisticile ajung, si ele, sa incline balanta in favoare sexului feminin. Cu toate aceste avem in continuare cazuri de discriminare la locul de munca sau in societate.

Invata femeile programare la fel de bine ca barbatii?

Este de la sine inteles, si normal, ca suntem diferiti. S-au scris carti si studii pe fondul acestui subiect. ‘Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus” ne spunea John Gray. Dar poate determina sexul felul in care asimilam, retinem si lucram cu informatiile?

Iata ce ne spune neurostiinta:

Barbatii au un creier a carui structura este mult mai mare, dar creierul femeilor se dezvolta mult mai repede si deschide astfel apetitul pentru explorare si invatat. Sunt, totusi, aceste doua criterii suficiente pentru a spune ca femeile nu se pot identifica cu meserii precum cea de programator?

Neurologii explica procesele de dezvoltare ale femeilor si barbatilor astfel: Organismul femeilor secreta mai multa serotonina si oxitocina, hormoni care le ofera acestora un plus de calmitate si interes in ceea ce priveste conexiunea emotionala. Tot aici, scoarta cerebrala se defineste mai bine, conturand functia verbala.

Barbatii, in schimb, se maturizeaza mult mai incet. Acestora le este oferit “darul” spatialiatii, al orientarii, ajutandu-i sa invete mult mai repede prin intermediul imaginilor vizuale.

Diferentele majore, spun specialistii, sunt date de fapt de mediul in care copilul creste, interesele pe care le dezvolta si de cercurile de prieteni alese. Ajunsi deja in pragul dintre adolescenta si maturitate, diferentele dintre barbati si femei sunt evidente: Femeile tind sa ia lucrurile intr-o maniera personala si se supun frecvent procesului de autocritica. Baietii, observa lucrurile dintr-o alta perspectiva si incearca sa gaseasca sursa problemelor.

Tips & Tricks

Altfel spus, factorii biologici nu pot fi invocati atunci cand discutam despre diferentele de invatare. Factorii principali, care pot afecta comportamentul omului, sunt cei sociali. In consecinta, ce putem face pentru a ajuta si stimula copiii, indiferent de sex, pentru ca acestia sa isi ia in serios studiile?

• Foloseste joaca ca mijloc de invatare;

• Incurajeaza fetele sa se joace cu jucarii sau sa interpinda activitati care sa le ajute sa isi dezvolte simtul spatialitatii;

• Incurajeaza-ti copiii sa ia pauze de la studiu, dar stimuleaza-i sa fie activi in tot acel timp;

• Discuta cu fiica ta despre sentimentele pe care le are privitor la scoala si problemele legat de acestea. Fetele, dupa cum spuneam, pot fi prinse cu usurinta intr-un intens vartej emotional si au nevoie de atentie, intelegere si comunicare.

Doar cateva dintre sutele de exemple care pot ajuta ca aceasta discrepanta dintre fete si baieti, ajunsi la maturitate, sa fie inlaturata.

Unde pot invata femeile programare?

In scopul combaterii discriminarii pe baza sexualitatii, au luat fiinta multe platforme online care se ofera sa ajute in mod gratuit femeile sa puna bazele programarii.
1. Mother Coders – Este o organizate non profit care ofera sansa mamicilor sa invete programare.
2. Girl Develop it – Scopul platformei este acela de a ajuta femeile sa construiasca aplicatii mobile si site-uri web
3. Ladies learning code– Poate fi un punct de start pentru femeile care pana acum nu au mai intalnit programarea. Infiinteaza workshopuri pentru femeile, barbatii si copiii care vor sa invete programare intr-un mediu colectiv si sociabil.
4. Girls who code– Program creat pentru a ajuta adolescentele interesate de programare.
5. Skill Crush – Aici, tinerele interesate, pot invata sa programeze luand cursuri online de codare si/ sau de web design

Pentru final avem si o veste buna

Romania are cea mai mare rata, din Europa, a femeilor care studiaza in domeniul IT. In 2015, 75% dintre studentii la Cibernetica erau fete, iar la Informatica fetele erau in proportie de 42%. La Universitatea din Bucuresti, fetele reprezinta jumatate dintre studentii de anul I la Matematica, 31% la Informatica si 25% la Stiinta Calculatoarelor. La Politehnica, jumatate dintre studentii la Calculatoare si Tehnologia Informatiei sunt fete, iar la Stiinta Calculatoarelor – 26%.
Procentele se reflecta si in forta de munca, iar femeile ocupa aproximativ o treime din joburile IT din tara noastra.